İSTANBUL - Anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilebileceği önerisi nedeni ile hem kendi içinden hem de siyasi parti liderlerinden tepki alan ve bunun üzerine “Bu çalışma bizim görüşlerimizi yansıtmıyor” açıklaması yapan TÜSİAD’ın aksine TOBB, akademisyenlere çalışma yaptırmak yerine Türk-İş, TESK, TİSK, TZOB ve Hak-İş ile birlikte Türkiye genelinde il toplantıları yapacak ve yeni anasaya için halkın görüşünü soracak.

Osman Can destekliyor
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek çalışma, 12 Haziran genel seçimleri sonrasında tamamlanarak hükümete ve kamuoyuna açıklanacak. TOBB’un anayasa çalışmalarına eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can’ın başını çektiği Yeni Anayasa Platformu da destek verecek. Can, TÜSİAD’ın anayasa çalışması hakkında, “TÜSİAD’ın çalışmasında işini çok iyi bilen uzman ne varsa hepsi var. Ama orada bir türlü halkı bulamıyoruz” açıklaması yapmıştı. TOBB’un yeni anayasa çalışmasına TÜSİAD da davet edilecek. Ancak demokratik özerklik, seçim barajının kaldırılması ve özellikle anayasanın değiştirilemez ilk 3 maddesi konusunda kamuoyunun hassasiyetleri göz önünde bulundurulacak. Yeni anayasa çalışması kapsamında, Türkiye genelinde 2 gün sürecek il toplantıları yapılacak ve vatandaşlarla anket ve yüz yüze görüşmeler yapılacak.

‘TÜSİAD çalışması Habur’a benzedi’

TOBB, anayasa çalışması nedeni ile TÜSİAD’ın kendi içinde yaşadığı gerilimi yaşamamak için işleri baştan sıkı tutacak. Radikal’e konuşan TOBB kaynakları, kendi çalışmalarının “halk anayasası” şeklinde oluşturulacağını ve TÜSİAD’ın aksine yeni anayasanın çerçevesinin madde madde çizileceğini vurguluyor. Adını vermek istemeyen bir yetkili, “TÜSİAD’ın çalışması Habur’dan girişlere benzedi. Serbest tartışma ortamı elbette olmalı, ancak üzerinde düşünülmemiş adımlar, anayasa çalışmalarına zarar veriyor. Biz aynı hatayı yapmadan, halkın tüm kesimlerinin görüşlerini alacağız” değerlendirmesinde bulundu.


Radikal