Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, 15 Ağustos'ta hükümet ile memur sendikaları arasında başlayan 9. Toplu Görüşmelerin hükümetin referandum şovuna kurban edilmek istendiğini ileri sürerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "evet" demeyen sivil toplum kuruluşlarını ve hatta görüş beyan etmeyenlerin bile "hedefine alarak aşağıladığını" bu tavrın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakan'ına yakışmadığını, "Bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olarak, hem Başbakan'dan hem kendi geleceğimden, hem de ülkemin geleceğinden endişe duyuyorum" diye konuştu.

-"TOPLU GÖRÜŞMELERİN ERTELENMESİ FİKRİNE KAMUOYU ISINDIRILDI"-

Türk Büro Sen-Genel Genel Başkanı Yokuş yaptı yazılı açıklamada, "masadan kalkması ile meşhur bir konfederasyonun, 12 Eylül 2010 günü yapılacak referandumun ardından Toplu Sözleşme'ye devam edilmesi yönündeki teklifi hükümetten önce olumlu bir sinyal aldı" diyerek, "malum iktidar yanlısı" sendikanın da desteğiyle, 9. Toplu Görüşmelerin ertelenmesi fikrine kamuoyunun ısındırıldığını ifade etti. Yokuş, sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye Kamu-Sen olarak Toplu sözleşmenin memurlar üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılmak istendiğini vurgulayarak, Toplu Görüşmelere devam edilmesini, eğer hükümet samimi ise Toplu Görüşmelerin Toplu Sözleşmeye masada dönüştürebileceğini bunun için Uzlaştırma Kurulu kararlarına uyacaklarını söylemelerini yeter olacağını ifade ettik."



-BAŞBAKANIN İDEOLOJİK SUÇLAMASI MESNETSİZ"-

Yokuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Ağustos'ta Çorum'da yaptığı konuşmayla hükümetin memurlara karşı "samimiyetsiz" ve özellikle de Türkiye Kamu-Sen'e karşı önyargısının tezahür ettiğini öne sürerek, "Başbakan'ın konfederasyonumuzu içine alarak sarf ettiği, "ideolojik' yaklaşıyorsunuz ithamları mesnetsizdir" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın, "Bu KESK, Kamu-Sen, o kadar ideolojikler ki, bu işi halk oylamasından sonraya bırakalım. Niye? O zaman diyorlar, toplu iş sözleşmesi çıkacak ya. Evet çıkacağını da kabulleniyorlar. Görüşmeyi o zaman yaparız. Biz hayır diyoruz diyorlar. Bu ne perhiz ne lahana turşusu. Kusura bakmasınlar, arkadaşlarım kendileriyle görüşmeyi yapacaklar. Bu görüşmede gereği kendileriyle konuşulacak. Böyle 25 kuruşa simit yok", sözlerinin muhatabının Türkiye Kamu-Sen olmadığını savundu.

-BAŞBAKAN TÜRKİYE KAMU-SEN'DEN ÖZÜR DİLEMELİDİR"-

Yokuş,Toplu Görüşmelerin referandum sonrasına ertelenmesine karşı çıktıklarını erteleme fikrinin KESK'e ait olduğunu ifade ederek, ayrıca, Memur-Sen'en de aynı görüşe destek verdiğini anımsattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çorum'da yaptığı mitingde, konfederasyonlarına asılsız suçlamalar yönelttiğini belirterek, Başbakan Erdoğan'ın bu asılsız suçlamalarından dolayı Türkiye Kamu-Sen camiasından özür dilemesini istedi.
Yokuş, "Memurlarımızın; ekonomik, sosyal ve özlük hakları için Toplu Görüşme masasına oturan sendikamız, "Toplu Sözleşme' hakkının referandum malzemesi yapmasına şiddetle karşı çıkmıştır" dedi. Yokuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın referanduma "evet" demeyen, sivil toplum kuruluşlarını ve hatta görüş beyan etmeyenleri de hedefine alarak aşağıladığını iddia ederek, "hangi demokrasi anlayışının bir göstergesidir? Anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu tavır Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakan'ına yakışmıyor. Bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olarak, hem Başbakan'dan hem kendi geleceğimden, hem de ülkemin geleceğinden endişe duyuyorum" diye konuştu.(ANKA)