Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek’in, AKP’den üç önemli ismin, hâkim savcı atamaları konusunda bazı yargı mensuplarına referans olduğunu açıklaması, siyasetin de ana gündemini oluşturdu. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Sadece AK Parti’den iki tane üç tane geliyor, başka yerlerden hiçbir şey gelmiyor, kuralsızlığı sadece AK Parti yapıyor gibi şey doğru değildir. Kurul’a giden her arkadaşın cebi bu türlü reçetelerle doludur” dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu ise çok önceden taleplerinin olabileceğini söyledi.

HSYK Başkanvekili Özbek, önceki gece Adli yıl açılışı dolayısıyla TBMM bahçesinde verdiği resepsiyonda “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ’Dedelerden talimat alma dönemi bitti’ dedi. Hükümetten de bu yönde talepler geldi mi?” sorusunu yanıtlarken, “Zaman zaman bu yönde talepler gelebiliyor. Hükümet kanadından saygı duyduğum birçok kişinin, atamalarla ilgili referans olduğu notlar var. Ben kendilerine duyduğum saygı nedeniyle bugüne kadar açıklamada bulunmadım. Bir sayın beyefendi genel başkan yardımcısının dört tane notu var. Bu günlerde adını sıkça duyduğumuz komisyon başkanı adını söylemeyeceğim, kıdemli bir milletvekili referans olduğu kişiyle ilgili istekte bulundu, arkadaşlarının atanması için geldiler. Referans oldular diye bunun gereğinin yapılması söz konusu değil” demişti.

Bu notların gereğini yerine getirmediklerini söyleyen Özbek, sözlerini “Getirmem de gerekmezdi. Eski Bakan Seyfi Bey vasıtasıyla gelen bir kişi vardı. O arkadaş da benim oyumla görevden uzaklaştırıldı” yanıtını vermişti.

Bunun üzerine gözler AKP’ye çevrilirken, eski Adalet Bakanı şimdiki Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, NTV’de, “Bunların ispatı ne ölçüde yapılabilir bilemiyorum ama, Sayın Özbek’e bu türlü rapor şeyler bunlara amiyane tabirle reçete denir, bu reçeteyi verenler sadece bunlar mıdır, başka kesimlerden hiç reçete verilmiyor mu kurul üyelerine” dedi. Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben 4.5 sene görev yaptım, neyin nasıl olduğunu biliyorum. Her taraftan bu türlü talepler gelir, yargının içinden gelir dışından gelir, her kesimden gelir. Şimdi onları göz ardı edip de iki tane arkadaşım... Karar verecek kendileri, verilmese iyi olurdu, yapılmasaydı doğru olurdu, yani bu tür işler. O ayrı. Ama sadece AK Parti’den iki tane üç tane geliyor, başka yerlerden hiçbir şey gelmiyor, kuralsızlığı sadece AK Parti yapıyor gibi şey doğru değildir. Kurul’a giden her arkadaşın cebi bu türlü reçetelerle doludur. Her taraftan yağmur gibi. Ben biliyorum, ama ben şimdi ilerde bu türlü suçlamaların olacağını bilerek bunları kameraya almadım, bunları bir yere tespit etmedim. Bizim toplumumuzda maalesef bu türlü bir kötü alışkanlık var. Demokrasi dönemlerinde siyasetçilere gelir, makam sahiplerine gelir, olağanüstü dönemlerde de emekli albaylar veya benzeri kurumlar üzerinden gelir. Ben iki tarafta da görev yapmış biri olarak söylüyorum. Bunların hepsi yanlıştır.”

Özbek’in açıklaması nedeniyle gözler AKP genel başkan yardımcılarına çevrilirken, Aksu Radikal’in sorusu üzerine “Ben öyle bir şeyde bulunduğumu hatırlayamıyorum. Zaten uzun süredir atamalar olmuyor ki?” dedi. Son günlerde bu tür talepleri olmadığını vurgulayan Aksu, “Çünkü bize çok talepler gelir de her konuda da ama son dönemlerde hatırlamıyorum” yanıtını verdi. Aksu, “Daha önce olabilir mi?” sorusu üzerine de “Bilemiyorum yani çok önceleri...” diye konuştu. Bunun ‘illa yapın’ anlamında olmadığını da vurgulayan Aksu, “Ben prensip olarak kurumlarında bir talebim olacaksa yasalara uygunsa bir bakın değerlendirin derim” dedi. Aksu, “Daha önceleri olabilir ama son dönemlerde böyle birşey yapmadım mı diyorsunuz” sorusuna da, “Evet” yanıtını verdi.

Radikal’in sorularını yanıtlayan Kadir Özbek, gazetecilerin HSYK’ya gelişinde her sabah Seyfi Oktay’la ilgili iddiaları sorduğunu, soruların resepsiyonda da tekrarlandığını anımsatarak, şunları söyledi:

“İlgili kişiler (yargı mensupları) zaman zaman Kurul’a gelir, bazen referanslarla gelenler de olur. Ama biz çalışma yöntemi olarak sicil dosyalarındaki kayıtları değerlendirerek kurul halinde karar veririz. Seyfi Bey’in adıyla gelen bir savcının dosyası da önümüze gelmişti. Hakkında bir soruşturma vardı. Son oyu ben ‘görevden uzaklaştırılması’ yönünde kullandım ve benim oyumla görevden uzaklaştırıldı. Şimdi bu konu ‘dedelerden talimat’ gibi sözlerle çirkin şekilde kullanılıyor. Ben de hükümet kanadından da talepler geldiğini, bana güvenerek bu talepleri iletenleri teşhir etmek için değil bu çirkinliğe dikkat çekmek için söyledim. İsimleri teşhir etmek bana, devlet terbiyeme yakışmaz.”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HSYK’dan torpil talebinde bulunan AKP’lilerin isimlerinin açıklanmasını isteyerek, şunları söyledi: “Çok ciddi iddialar. Ben isterdim ki, hükümet anında karşılık versin. Ama seslerini çıkartamadılar. Demek ki, yargı kimseden icazet almıyor. Torpil için başvuran başkaları. İpliği pazara çıktı. Söyleyen kişi belli. İsimler üç aşağı beş yukarı belli.” (Radikal)