Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, "Her parti için kapatma davası açılıp açılmayacağı kendi fiilleriyle ölçülür. Bunu partiler zaten hisseder" açıklamasından sonra İş Bankası'nın ortağı olan ve Halk TV'ye usulsüzce para aktarmakla suçlanan CHP hakkında bir dava açılıp açılmayacağı gündeme geldi.

HİSSELER DEVREDİLMELİ

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Adnan Küçük, Yargıtay Başsavcılığı'nın CHP'ye ticari faaliyetleri ile ilgili hisselerinin hazineye aktarılması için soruşturma açabileceğini ifade ederek, "Partiler, Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu gereği olarak ticari faaliyet yapamaz. CHP ise İş Bankası vasıtasıyla 100 küsür şirketin ortağı. Başsavcılık ise buna müdahale etmiyor" diye konuştu.

CHP KORUNUYOR

CHP'nin ortaklığı "Atatürk'ün vasiyeti" diye yorumlamasını eleştiren Küçük şunları söyledi: "Bu vasiyet 1930 yıllarında oldu. O zaman yasak yoktu. Yasak 1982 Anayasası ile çıktı. 1981 yılında da 16 parti feshedilip mal varlıkları hazineye aktarıldı. Ancak 1991'de CHP İş Bankası hesaplarını geri aldı. Bu CHP'nin korunduğunu gösteriyor. CHP'ye direk bir kapatma davası açılmaz belki ama hazine yardımının kesilmesi ve ticari faaliyet ile ilgili mal varlıklarının hazineye aktarılması için dava açılabilir." Yargıtay Cumhuriyet eski Savcısı Ahmet Gündel ise ortaklıkla ilgili "Anladığım kadarıyla özel bir düzenleme var. Ancak savcılar araştırmalı" yorumunu yaptı.

TRİLYONDA BİR BİLE İHTİMAL YOK

CHP'li milletvekilleri ise partileri ile ilgili bir kuşkularının olmadığını dile getirdi. CHP'nin son günlerdeki popüler isimlerinden Muharrem İnce, "CHP'nin kapatılması için trilyonda bir bile bir olasılık yok. Başsavcının açıklaması doğru, partiler bunu hisseder ve anlarlar" dedi. CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek de şu yorumu yaptı: "Kapatılma yönünde kuşkumuz yok. Bunlar yargının işi. Hiç bir parti ile ilgili de böyle bir beklentimiz söz konusu olamaz. Hukukun içindeyiz faliyetlerimiz açıktır. Daha önce Halk TV'ye para aktardığımız konusunda haberler çıktı. Bunlar maksatlı haberlerdir."

87 şirketi kontrol ediyor

İş Bankası'nın 30 Eylül 2009 itibariyle 7 milyar TL'lik kayıtlı sermaye tavanı içinde 3 milyar 79 milyon 639 bin lira seviyesinde ödenmiş sermayesi bulunuyor. Bankanın hisse senetlerinin yüzde 41.54'üne İş Bankası A.Ş. Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı ve yüzde 28.09'una CHP sahip. Hisselerin yüzde 30.37'lik bölümü halka açık. Bu hisseler İMKB ve Londra Borsası'ında işlem görüyor. İş Bankası'nın yönetiminde CHP adına Tuncay Ercenk, Adnan Keskin, Ali Sözen ve İsmet Atalay yer alıyor. İş Bankası'nın 2008 yıl sonu itibariyle, finans, cam, telekomünikasyon, sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 30 şirkette doğrudan ortaklığı bulunuyor. Banka kuruluşundan bugüne 289 şirkete iştirak etti, zaman içerisinde 259 şirketteki ortaklığını devretti. Bankanın dolaylı olarak kontrol ettiği şirket sayısı 87'yi buluyor. CHP, mülkiyetinde olan banka hisse senetleri karşılığında bankadan kâr payı alamıyor. Nedeni Atatürk'ün sahibi olduğu hisse senetlerine düşen kar payının CHP'ye değil, Türk Dil ve Tarih Kurumu'na verilmesini vasiyet etmesiydi. Ancak, 2003-2005 yılına kadar CHP temettüleri Türk Dil ve Tarih Kurumları'na ödemiyor, bankada tutuyordu. Bu nedenle parti kurumla mahkemelik olmuştu. YENİ ŞAFAK