Genelkurmay Başkanlığı, 8 askerin şehit olduğu Yeşiltaş saldırısıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada saldırı olan bölgenin bir karakol değil Yeşiltaş ana üs bölgesinin güvenliğini sağlayan 52 personel ve bir tankın görev yaptığı geçici üs bölgesi olduğu vurgulandı.


Ayrıca saldırının ikinci bir Dağlıca vakası olarak sunulmasından duyulan rahatsızlık dile getirilerek, bölgeye kısa sürede takviye gönderildiği de belirtildi. Yine "300 PKK'lı nasıl farkedilmedi" eleştirilerine de değinilen açıklamada alınan istihbaratlar neticesinde kaybın azaldığı öne sürüldü.

Açıklamada vurgu yapılan noktalardan biri de insansız hava araçlarıyla ilgili. Saldırının ardından hükümet ve TSK'ya Heron'larla ilgili eleştiriler yöneltilmişti. TSK açıklamasında bu eleştirilere "Saldırı esnasında TSK insansız hava aracı Çukurca bölgesinde görev yapmakta iken olayın duyulması üzerine derhal olay mahalline intikal ettirilerek görüntü aktarması sağlanmıştır" sözleriyle yanıt verildi.

SADECE PİYADE BÖLÜĞÜ DEĞİL
Açıklamada Yeşiltaş Güçlendirilmiş Jandarma Karakolu'nun 3 Mayıs 2012'de kapatıldığı hatırlatılarak bahar-yaz döneminde Yüksekova-Dağlıca yolunun güvenliğini sağlamak ve teröristlerin geçiş güzergâhını kontrol altına almak için eski karakolun binasının olduğu noktada bir piyade taburunun görevlendirildiği belirtildi.



TANK VE KOBRA
Bu taburun ise bir komando bölüğü ile takviye edildiği ve bünyesinde iki tank, altı havan silahı, iki Kobra ve iki Kirpi zırhlı araç bulunduğu da vurgulandı.



GECE GÖRÜŞLE TESPİT EDİLDİ
Birliğin teröristleri gece görüşle tespit ettiği ve açılan ateşte 15 teröristin silahları ile birlikte ölü ele geçirildiği belirtildi.



'İHMAL YOK'
Saldırıda ihmalin olmadığı açıklamada şöyle vurgulandı: "Saldırı olayında herhangi bir ihmalin bulunmadığı belirlenmiş olup, saldırıya uğrayan birlik, kahramanca mücadele ederek 15 teröristi mevzilerin önünde ve hemen civarında etkisiz hâle getirmiştir."



Saldırı sonrasında ise kaçış bölgelerine bir Özel Kuvvetler Taburu ile bir Jandarma Özel Harekât Taburu (yaklaşık 80 kişilik bir kuvvet), havadan indirililerek operasyon başlatıldığı ifade vedildi.Bu operasyonlarla teröristlerin ağır silahlarının da susturulduğu belirtildi.



8 ŞEHİT 19 YARALI
Saldırıdan sonra iki gün süren operasyonlarda toplam 31 teröristin öldürüldüğü de vurgulandı.



TSK'nın ise 8 şehit verdiği, ikisi ağır olmak üzere 19 askerin de yaralandığı kaydedildi.



HAVA SALDIRILARI
Saldırının ardından bölgede ve sınır ötesinde başlayan hava harekatı ise şöyle özetlendi:
"Irak kuzeyindeki terörist hedefleri Hava Kuvvetlerimiz tarafından başarılı bir şekilde ateş altına alınmıştır... 17 Ağustos 2011 tarihinden günümüze kadar Irak kuzeyinde (sınır ötesinde) tespit edilen 32'si Kandil'de olmak üzere toplam 387 terörist hedefe 448 sorti ile hava harekâtı icra edilmiştir."



Açıklamaya şöyle devam edildi:

İHA'LAR BÖLGEYE KAYDIRILDI
"Saldırı esnasında TSK insansız hava aracı Çukurca bölgesinde görev yapmakta iken olayın duyulması üzerine derhal olay mahalline intikal ettirilerek görüntü aktarması sağlanmıştır."

'İKİNCİ DAĞLICA' TEPKİSİ
"Saldırıya maruz kalan yerin Dağlıca’daki üs bölgesine olan mesafesi karayolu ile 10 km, kuş uçuşu 5 km. dir. Bu olayı ikinci bir Dağlıca olayı şeklinde göstermek hem mekan, hem de sonuçları itibariyle doğru değildir."

İSTİHBARAT AÇIKLAMASI
"Yanlış anlaşılmalara açıklık getirmek düşüncesi ile, bir hususun daha kamuoyunun bilgisine sunulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Her gün tüm iç güvenlik harekât bölgesi ile ilgili olarak çeşitli kaynaklardan çok sayıda duyum (ham haber) alınmaktadır. Bu duyumlar istihbarat uzmanları tarafından değerlendirilerek istihbarat hâline dönüştürülmektedir. Gerek duyumlar ve gerekse istihbarat bilgileri tüm kullanıcılara gecikmeksizin bildirilmektedir. Bu saldırı olayında da gerekli ikazlar yapılmış ve birlik tarafından güvenlik tedbirleri gözden geçirilerek teyakkuz durumu artırılmıştır."




NTV