Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi de olan Aygün, sıkıyönetim mahkemesinin 1980 tarihli dosyası için 13 Ağustos’ta Genelkurmay Başkanlığı’na başvurdu. Kara Kuvvetleri’nin Adli Müşaviri Hâkim Albay Ahmet Vurucu imzasıyla Aygün’e gönderilen yazıda, dosyanın 165 klasör ve içeriğinin 46 bin 577 sayfa olduğu, dava dosyasının dijital kopyasının bulunmadığını, gerekçeli mahkeme kararının da 1330 sayfa tuttuğu vurgulandı. Yazıda şöyle denildi:

SAYFASI 84 KURUŞ

“İlgili tebliğ uyarınca kurum ve kuruluşlardan istenecek olan belgenin ilk 10 sayfası ücretsiz, bu miktardan fazlası ise sayfa başına 50 kuruş olarak belirlenmiştir. Yeniden değerleme oranına göre hesaplandığında 2013 yılı için sayfa başı 84.60 kuruş olarak tespit edilmiştir. Bu bağlamda 1330 sayfa gerekçeli mahkeme kararının maliyeti 1116 lira 72 kuruş, 46 bin 577 sayfa mahkeme dosyasının maliyeti 39 bin 395 lira 68 kuruş olarak hesaplanmıştır. Belge erişim ücretinin Ziraat Bankası Saraçoğlu Şubesi nezdinde bulunan TSK Bilgi ve Belge Erişim Ücreti hesabına yatırıldığına dair dekontun gönderilmesi durumunda istenen belge suretlerinin şahsınıza teslim edileceği bilgilerinize sunulur.”

50 ASGARİ ÜCRET

Aygün ise şöyle konuştu: “Maraş katliamı hakkında bilgi edinme, araştırma yapma ve ayrıntılarını öğrenme her yurttaşın en doğal hakkıdır. Asgari ücretle çalışan bir yurttaş Maraş katliamı hakkında bilgi edinmek istediğinde 50 aylık maaşının tamamını Genelkurmay Başkanlığı’nın hesabına yatırması gerekir. Bir araştırma görevlisinin 16 maaşını, avukatın 10 maaşını, profesörün 8 vermesi gerekiyor. Devlet aradan geçen 35 yılda ne kurban yakınlarından ne de Maraş’tan sürgün edilenlerden özür diledi. Ama dosya erişimi için ücret bedelini ayrıntılı bir şekilde hesaplamaktan utanmadı.”