Tutuklulara yardım için vakıf kuruluyor. Askerler şimdiden ‘sandık’ uygulaması da başlattı.

Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarında tutuklanan astsubay ve subayların maaşlarının yarısı kesilince, meslektaşları dayanışma için harekete geçti. Askerler 'sandık' uygulaması başlattı. Sandık daha sonra vakfa dönüştürülecek ve yardım edilecekler tüzükte yer alacak

Habertürk'ün haberine göre Ergenekon soruşturması kapsamında çok sayıda mensubunun tutuklandığını ve tutuklu personelin yasa gereği maaşlarının yarısını alamadığını göz önünde bulunduran Genelkurmay Başkanlığı, “yardımlaşma sandığı” uygulaması başlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mensuplarını ve ailelerini maddi ve manevi olarak desteklemeye yönelik vakıfların arasına bir yenisi ekleniyor. Çok sayıda askeri personelin art arda tutuklanması Genelkurmay Başkanlığı’nı yeni bir yardımlaşma vakfının kurulmasına yönlendirdi.

ÖNCE SANDIK OLUŞTURULDU

Tutuklanan askeri personelin avukat masraflarının ve ailelerinin ihtiyaçlarının karışlanması düşüncesinden hareketle, “vakıf” statüsünde bir birim kurulması kararı alındı. İlk olarak yapılacak yardımların hukuki açıdan sorun yaratmaması için ne gibi önlemlerin alınması gerektiği değerlendirildi. Vakfın kuruluş çalışmalarının 6 ay ile 1 yıl arasında süreceğini değerlendiren Genelkurmay, acil ihtiyacı olan personel için vakıf kuruluncaya kadar geçerli olacak “yardımlaşma sandığı” uygulamasını yaşama geçirdi.

SIRA VAKFA GELİYOR

Yürütülmekte olan çalışmayla ilgili olarak bilgi veren bir üst düzey askeri yetkili şunları söyledi: “Bir personel tutuklandığında, örneğin Kara Harp Okulu’nda görev yapıyorsa, Kara Harp Okulu’nda para toplanarak arkadaşımızın karşılaştığı maddi sıkıntıların aşılması hedefleniyor. Bu yardımı, söz konusu personelin talebi olmasa da, onu rencide etmeyecek şekilde topluyoruz. Ama bu yardım faaliyetlerinin çok uzun süreli yürütülmesi mümkün olmayacağından, yeni bir yardımlaşma vakfı kurulması planlanıyor. İleride vakıf kurulduğunda, yapılacak ödeme ve primlerin alt ve üst sınırları belirlenmiş olacak. Vakfın kimlere yardım edeceği tüzükte yer alacak. Şimdiki uygulamamız sadece tutuklu arkadaşlarımızı kapsıyor.”


Vatan