EMASYA VE İÇ HİZMET KANUNU
 
Genelkurmay Başkanlığı son dönemde EMASYA Protokolü ve İç Hizmet Kanunu değişiklikleri dâhil, bazı haber ve tartışmalarla TSK'nın gerçekleştirdiği kimi faaliyetlere ilişkin açıklama yaptı. Genelkurmay'ın açıklaması şöyle:

 "Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazifesi; T.C. Anayasası, çeşitli kanunlar, 2010 Yılında Başbakanlık tarafından yayımlanan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB-2010) ve bu belgedeki direktif doğrultusunda hazırlanarak Sayın Başbakan tarafından onaylanan Türkiye'nin Milli Askerî Stratejisi (TÜMAS-2011) dokümanı ile tanımlanmıştır. Bu kapsamda; Türk Silahlı Kuvvetleri; caydırıcılık, güvenlik/harekât ortamının şekillendirilmesi, kriz yönetimi, sınırlı güç kullanımı ve konvansiyonel harp görevlerine ilave olarak, Barışı Destekleme Harekâtı ile 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde talep edildiğinde Doğal Afet Yardım Harekâtı ve İç Güvenlik Harekâtına da destek sağlamaktadır."
 Genelkurmay Başkanlığı ordu birliklerinin iç görevlerdeki durumunu düzenleyen EMASYA Protokolü konusunda ise şu açıklamayı yaptı:

 "1. İl İdaresi Kanunu'na açıklık getirmek amacıyla, Bakanlar Kurulu'nun kararı ile hazırlanan "Valilerin 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/d maddesi gereğince; Askeri Birliklerden Yardım İstemesine İlişkin Esaslar" Protokolü, 18 Nisan 2013 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

 2. Yürürlüğe giren Protokol; Bir veya birden fazla ilde çıkan veya çıkabilecek ya da bir ilde çıkarak komşu illere sirayet eden veya etmesi muhtemel her türlü toplumsal olay ile terör olaylarında il valilerinin askeri birlik komutanlarından yardım talep etmesi üzerine; askeri birlik komutanlıklarından kuvvet tahsis edilmesi durumunda iller ve kuvvetler arasında işbirliği, koordinasyon, kuvvet kaydırılması ile emir komuta ilişkilerini kapsamaktadır."
 
DİĞER KONULAR
 
Genelkurmay TSK'daki kritik görevlerin yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla, 22 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ve Yönetmeliği kapsamında temini ve kadrolanması yapılan sözleşmeli er kadro ve mevcut durumunu da açıkladı. Buna göre, mevcut 62 bin 585 sözleşmeli er kadrosu bulunurken, görevde olan mevcut kişi sayısı bin 305 olarak belirtildi. Halen eğitim merkezinde 623 kişinin eğitim gördüğü bildirildi. (ANKA)