Genelkurmay Başkanlığı, 25 Nisan günü Taraf gazetesinde yayınlanan; askerlik hizmeti esnasında GATA Haydar Paşa Eğitim Hastanesi'ne sevk edilen Piyade Er Fevzi Alabay'ın tedavi için gittiği İstanbul GATA'da rızası olmadığı halde üzerinde çeşitli ilaçlar denendiği ve kobay olarak kullanıldığı, bu nedenle sağ tarafının felç olduğu, okur yazar olmadığı için önüne gelen evrakları anlamadan imzaladığı, kapalı bir odada dört gün tutularak elektrik verildiği ve bu nedenle yatalak bir insan haline geldiği ve deneyler sırasında hayatını kaybeden altı askerin cenazelerinin de gece gizlilik içinde hastaneden nakledildiğine ilişkin haberi yalanladı. Genelkurmay, söz konusu Er ile ilgili "Hasta, Psikiyatri Kliniğinde yatarken FTR Kliniğine gelerek tüm doktor ve hemşirelere ellerinin düzeldiğini ifade ederek kendisine yapılan yardım ve tedavi için teşekkür etmiştir" açıklaması yaptı.
Genelkurmay Başkanlığı 25 Nisan 2011 Pazartesi günü Taraf gazetesinde yayımlanan "GATA'da kobay asker iddiası" başlıklı haber hakkında bir açıklama yaptı.
Söz konusu haberde; askerlik hizmeti esnasında GATA Haydar Paşa Eğitim Hastanesi'ne sevk edilen Piyade Er Fevzi Alabay'ın tedavi için gittiği İstanbul GATA'da rızası olmadığı halde üzerinde çeşitli ilaçlar denendiği ve kobay olarak kullanıldığı, bu nedenle sağ tarafının felç olduğu, okur yazar olmadığı için önüne gelen evrakları anlamadan imzaladığı, kapalı bir odada dört gün tutularak elektrik verildiği ve bu nedenle yatalak bir insan haline geldiği ve deneyler sırasında hayatını kaybeden altı (6) askerin cenazelerinin de gece gizlilik içinde hastaneden nakledildiğine yönelik iddia ve suçlamalara yer verildiğini belirtti. Aynı, bu kişinin babası olan Sinan Alabay'ın oğlunun rahatsızlığı nedeni ile İstanbul'a gittiğinde hastanedeki komutanların oğlu ile görüşmesine izin vermediklerine ilişkin iddiaların da yer aldığını belirten Genelkurmay açıklamasında şöyle dedi:

-ER ELLERİNİ KULLANABİLİYORMUŞ-

"Haberin çıktığı gün ivedilikle başlatılan araştırma neticesinde aşağıdaki bilgilere ulaşılmıştır.
Fevzi Alabay 11.02.2011 tarihinde İstanbul GATA Haydarpaşa Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Servisine her iki el parmaklarında ağrı ve şişlik, her iki bileğinde ağrı şikayeti ile başvurmuş ve aynı gün yapılan muayenesi neticesinde yatışı yapılmıştır. Hastanın yapılan bu muayenesinde her iki elinde kompleks bölgesel ağrı sendromu (algonörodistrofi - refleks sempatik distrofi) tanısı konularak ilaç tedavisi ve fizik tedavi uygulamalarına başlanmıştır. Tedavisi esnasında kullanımı bilimsel olarak kabul görmüş ve rutin uygulamada tüm FTR kliniklerince yıllardır yaygın olarak kullanılan tedavi ve ağrıyı giderme amaçlı hastanın her iki eline de elektroterapi uygulanmıştır. Tedavi sürecinde gerek sözlü gerekse yazılı olarak sürekli bilgilendirilen ve her aşamada onayı alınan hastanın bu tedavi sürecinde rızası dışında herhangi bir tedaviye veya deneye zorlanması ve tedavi esnasında baygınlık geçirmesi söz konusu değildir. Ayrıca uygulanan rutin tedaviye ilişkin dirençli bir klinik seyri görülen hastaya yardımcı olabilmek maksadıyla durumu ile ilgili Kalp Damar Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi, Ortopedi, Nöroloji, Psikiyatri Kliniklerinden konsültasyon alınarak tıbbi durumu bu kliniklerin katıldığı bilimsel konseyde tartışılmıştır. Yine bu süreçte hastanın yattığı Er-Erbaş koğuşunda yatan diğer askerler tarafından hastanın doktor ve hemşireler olmadığı zamanlar ellerini normal kullandığının beyan edilmesi üzerine kendisinin fark etmediği zamanlarda yapılan gözlemler neticesinde ellerini rahatlıkla kullanabildiği görülmüştür. Bu durum üzerine tekrar alınan psikiyatri konsültasyonu sonucu hastanın Disosiyatif (konversiyon) bozukluk tanısı ile Psikiyatri Kliniğine nakli yapılmıştır."

-ALTI ASKERİN ÖLDÜĞÜ, CENAZELERİNİN GECE GİZLİCE NAKLEDİLMESİ YALAN-

Hastanın iddia ettiğinin aksine kendisine beyin veya kafası ile ilgili herhangi bir elektrik-elektromanyetik uygulama ve deneysel ilaç tedavisi yapılmadığını, FTR kliniğinde kapalı oda bulunmadığını, ayrıca hastanın görüntülerinin asla kayda alınmadığını belirten Genelkurmay, "Yine bu klinikte herhangi bir deneysel tedavi yapılması ve buna bağlı olarak altı (6) askerin hayatını kaybetmesi, bu askerlerin cenazelerinin gece gizlice nakledilmesi iddiaları ise gerçek dışıdır" dedi.

-HASTA DOKTOR VE HEMŞİRELERE TEŞEKKÜR ETTİ-

Genelkurmay, açıklamasında Er FTR kliniğinde yatarken kendisini ziyarete gelen babasına ilgili öğretim üyesi tarafından yarım saati aşan bir sürede bilgi verildiğini, GATA'da refakatçi olarak kalmak isteyen babasına, günlük aktivitelerini bağımsız olarak sürdürebilen hastanın refakatçiye ihtiyaç duymaması nedeni ile bu isteğinin karşılanamayacağının nazikçe ifade edildiğini belirtti. Genelkurmay, "Ayrıca hasta, Psikiyatri Kliniğinde yatarken FTR Kliniğine gelerek tüm doktor ve hemşirelere ellerinin düzeldiğini ifade ederek kendisine yapılan yardım ve tedavi için teşekkür etmiştir. Müteakiben 06 Nisan tarihinden itibaren hasta Psikiyatri kliniğinde Disosiyatif (konversiyon) bozukluk, tanısı ile yapılan tedaviler sonucunda uygulanan tedaviye cevap vermesi ve şikâyetlerinde kısmi azalma olması üzerine ilaç tedavisine devam edilmesi ve Sonunda Muayene Kaydı (SMK) ile bir ay hava değişimi kararı alınarak 15 Nisan 2011 tarihinde taburcu edilmiştir. Hastaya yapılan tüm tıbbi işlemler rutin tedavi prensipleri dâhilinde yapılmıştır" dedi.


Anka