İSTANBUL - Genelkurmay Başkanlığı’ndan Suriye’nin düşürdüğü RF-4 uçağıyla ilgili değerlendirmeler geldi.

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Baki Kavun, Milliyet gazetesinde Fikret Bila’nın sorularını yanıtladı.

Şehit pilotlara Malatya’da otopsi yapıldığını ifade eden Kavun, “Otopsi raporu, Malatya Savcılığı’na teslim edildi. Otopsi raporunu açıklama yetkisi savcılığımıza aittir” dedi.

Uçakta füze algılama sistemi bulunduğunu vurgulayan Kavun, “Bu nedenle ‘Bir füze tehdidi söz konusuysa algılamış olmaları gerekirdi’ diye değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Tuğgeneral Baki Kavun, şöyle konuştu: “Bir füze görüntüsü yok. Radar izleri, diğer bulgular ve parçalar üzerindeki incelemeler devam ediyor. Uçağın ana gövdesi dahil, deniz dibindeki parçaların çıkartılması çalışmaları da sürüyor. Uçağın ana gövdesi çıkartıldıktan sonra yapılacak inceleme sonucunda uçağımızın nasıl düşürüldüğüne ilişkin kesin bilgilere ulaşılacak ve kamuoyuyla paylaşılacaktır.”

Baki Kavun, kask ve botların su yüzüne çıkması konusunda ise “Kasklar ve botlar, yapıldığı malzemenin niteliği gereği su yüzüne çıkabilmektedirler. Ayrıca kaza anındaki çarpmanın etkisiyle de kask ve botların çıkabildiği görülmüştür. Örneğin geçtiğimiz günlerde şehit olan Türk Yıldızları filomuzun F-5 pilotunun da kaskı ve botları çıkmıştı. Su içindeyse akıntılar botların bağlarını çözebilmekte ve botları çıkarabilmektedir” dedi.

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Baki Kavun, bir soru üzerine, düşürülen uçakta VTR cihazı bulunmadığını ifade etti.

Kavun, Diyarbakır’daki 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi’nden pilotlara iletilen herhangi bir ileti olmadığını da belirtti.

Tuğgeneral Kavun, kaynağı belli olmayan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.