ABD'nin önde gelen İnsan hakları ve özgürlükleri izleme örgütü Freedom House 2011 yılı özgürlükler sıralamasında Türkiye'yi yine "yarı özgür ülke" olarak niteledi. Freedom House, 17 ülke ve üç bölgeyi dünyanın en çok baskı gören 20 toplumu olarak belirttiği 2011 yılı özgürlükler sıralamasında, Türkiye'yi "yarı özgür ülke" sınıfında gösterdi. Sıralamanın yer aldığı raporun son beş yıl içinde liberal demokratik değerlere saygıda önemli düşüş olduğunu, her bölgede yeni yeni tehditler baş gösterdiğini yazdığına dikkat çeken Amerika'nın Sesi, bu tehditler arasında insan hakları eylemcilerine ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine saldırılar, basın özgürlüğüne yönelik yeni kısıtlamalar ve gazetecilere saldırıların yer aldığını vurguladı.

AS'nin haberinde Suriye, Somali, Türkmenistan, Libya, Küba ve Suudi Arabistan'ı dünyada en sert, en sistematik insan hakları ihlalleri yaşanan ülkeler olarak nitelendiren Freedom House'un direktörlerinden Paula Schriefer'in Birleşmiş Milletler İnsan hakları Konseyi'nin ülkelerin durumuna daha fazla dikkat çekmeye karar vermesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söylediği ifade edildi.

Bununla birlikte Freedom House 2011 raporunun, dünyanın 30 yıl öncesine oranla önemli oranda özgürleştiğinin ve o dönem diktatörlük ya da otoriter rejimler altında bulunan çok sayıda ülkenin artık demokratik seçimlerle iş başına gelen hükümetler tarafından yönetildiğinin vurgulandığı belirtildi.


ANKA