Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen konferansa Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, konuşmacı olarak katıldı. Kars-Ardahan Bölge Barosu avukatlarının da ilgi gösterdiği konferansın açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı İbrahim Baştimar, "Bugün geldiğimiz noktada hukuku gerek idari yönden, gerekse toplum yaşamı yönünden egemen kıldığımızı, toplumda ve onu oluşturan bireyler nezdinde bir hukuka aidiyet bilinci oluşturduğumuzu, demokratik hukuk devleti hedefimie ulaştığımızı söylemek ne yazık ki mümkün değil. Yani Türkiye'nin geçen yüzyıldan devir aldığı hukukla olan imtihanı devam etmektedir. Hukukla olan imtihanını geçip geçmeyeceği hususu Türkiye'nin geleceği dünyasındaki yeriyle de son derece ilgilidir" dedi.

Daha sonra 'Türkiye'de Demokrasi' konulu konuşmasını yapmak üzere söz alan Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, İngiliz demokrasisinde anayasanın olmadığını söyledi. Selçuk, "Nitekim İngiliz demokrasisinde anayasa yok. Halkın bilincinde o anayasa var. Yaşamaktadır ve o anayasayı çiğnediğiniz anda, eğer iktidardaysanız zaten yargı size iktadarı yasaklamıştır. Ama Türkiye'de biz her gün anayasayı çiğnemekteyiz. ve Türkiye'de anayasayı çiğneyen, fiili olarak çiğneyen başbakanlar çıkmıştır. Anayasa bir kere delinmekle bir şey olmaz diyen Cumhurbaşkanları çıkmıştır. ve biz bunları yaratabilen bir toplumuz. Bunlara izin veren bir toplumuz. Elbetteki böyle bir toplumda demokrasi konusunda, hukuk konusunda büyük sorunlar var demektir" diye konuştu.

"Şimdi neden insanlar demokrasiyi istiyor" diyen Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, özetle şunları söyledi: 

"Çünkü öyle bir dönem yaşıyoruz. Türkiye'de devlet sokaktaki insanına inanmıyor. Sokaktaki insan da devletine inanmıyor. Eğer sokaktaki insan devletine Osmanlı dönemindeki gibi inansaydı, tepelere ev yapmazdı. Neden? Çünkü vergi toplayıcılardan kaçıyor. Onlardan kaçmak için binayı tepeye yapıyor. Adam yukarıya bir bakıyor oraya çıkamam diyor geçip gidiyor. Olay bu."