(İHA) - Üç gün sürecek Samsun Sempozyumu'nun ilk gününün ikinci bölümünde gerçekleştirilen bilimsel değerlendirme bölümünde eski bakan Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, oturum başkanlığı yaptı. Sempozyumun bilimsel tartışma bölümü öncesinde şehircilik konusunda açıklamada bulunan Hikmet Sami Türk, şehir planlamasının çok önemli bir konu olduğunu, bunun Türkiye'de tam olarak uygulanmadığını kaydetti. Türkiye'de şehirlerin doğal yerleşme bakımından, insanlar bir yerde yerleşim birimi olarak yoğunlaştıkça genişleyen alanlar olduğunu belirten Türk, bu nedenle gelişmenin planlı olmadığını vurguladı. Başka ülkelerde eski tarihi şehirlerin dahi 100-200 yıl önceki şehir planlarını koruyabildiklerini ifade eden Türk, "Türkiye'de çok hızlı bir kentleşme var. Bu, hızlı nüfus artışının sonucu. Türkiye nüfusu son 50 yılda arttı. Türkiye'de kentleşme çok yoğun bir şekilde yaşanıyor. Eskiden nüfusumuzun yüzde 65'i köylerde, yüzde 35'i kentlerde yaşardı. Bugün tersine döndü. Hızlı bir kentleşme var ama bu her zaman sağlıklı bir kentleşme anlamına gelmiyor. Şehircilik konusunda bazı eksiklerimiz var. Ülkemizde yeni kurulan alanlarda bile arsaya bina yapıp satmak amacıyla değerlendirmek uğruna meydanlar ihmal ediliyor, caddeler geniş değil, dar tutuluyor. O nedenle Türkiye'de şehircilik konusu, büyük bir sorun olmakla birlikte, sorunlu bir konu. Nazım planlarında tam olarak uygulandığını söyleyemeyiz. Şehir planlarının yapılması ve uygulanması gereklidir. Şehircilik bir bilim. O bilimi ülkemizde tam olarak uyguladığımızı, verilerinden de tam olarak yararlanabildiğimizi söyleyemeyiz. Arsa spekülasyonculuğu ve arsadan bina yapmak, para kazanmak uğruna yapılan çeşitli etkinlikler bunu önlüyor" diye konuştu.

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Sharjah Amerikan Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Genç, "Değişen küresel ekonomi, politika; Türkiye için fırsatlar ve tehditler" başlığı altında sunum yaptı. Dünyada yeni yakıt arayışları hakkında bilgi veren Prof. Dr. İsmail Hakkı Genç, kaya doğalgazı ve gelişimi konusunda araştırmaların sürdüğünü, ülkelerde çalışmaların yapıldığını söyledi. Dünyanın geliştiğini ve artık tek süper gücün olamayacağını ifade eden Prof. Dr. İsmail Hakkı Genç, "Güç doğuya doğru kayıyor. ABD, Japonya, Çin, Hindistan, Güney Kore öne çıkan ülkelerden. Dünyaya hakim olman için Orta Doğu'ya hakim olman gerekiyor. Bu olmadan asla olmaz. Çin dünyada söz sahibi olmak istiyorsa bunu da yapmalı. Bölgede Türkiye'nin ağırlığı var. Çin bizimle de işbirliği yapmak zorunda. Fonlar önemli. Fonlar Körfez. Helal piyasasının yüzde 95'i oranında gayrimüslim şirketler para trafiğinin içinde. 2.3 milyar dolarlık bir pazar. İslam fonlarıyla en çok işbirliği yapanlar gayrimüslimler" dedi.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, "Enerjinin etkin kullanımı ve yenilenebilir enerji" konusunda sunum yaptı. "Yenilenebilir enerji barış ve özgürlük demektir" açıklamasını yapan Prof. Uyar, yenilenebilir enerjiyi "demokrasi" olarak tanımladı. Uyar, "Fosil yakıtların bedeli, Türkiye gibi ülkelere ödetilmektedir. Kirli teknolojiler çevremizdeki birçok ülkeyle birlikte bizim ülkemizde kullanılmaktadır. Bizim gibi ülkelerde denenmektedir. Türkiye, Yunanistan, İspanya, İtalya, Portekiz gibi birçok ülke kirli teknolojiden etkileniyor. Şuan yenilenebilir enerji dünyada 1 milyon kişiye iş imkanı sağlamaktadır. 50 milyar avro iş hacmi bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, "Lojistik yönetimi ve kentsel lojistik" konusunda açıklama yaptı. Günümüzde hiç kimsenin stokta bir şeyler tutmak istemediğini, ürünü elinden çıkartmaya çalıştığını, "sipariş edeyim gelsin" mantığıyla hareket ettiğini savunan Tanyaş, "Araçlar ticaret koridorları oluşturmaktadır. Bu savaşlar devam ediyor. Koridor savaşları. Kara limanları oluşturmamız gerekmektedir. Burada depolama alanları oluşturulmalıdır. Birçok ülke bunun için çaba harcamakta ticareti çekmeye çalışmaktadır" diye konuştu.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tunçer, Türkiye'de evlere yönelik buldozer gibi yıkım yaklaşımı sergilendiğini, Samsun'un eski kentsel kimliği ve yeşilin mutlaka korunması, fazla konut yapımının önü geçilmesi, özellikle küçük konut yapımına ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.

Sempozyuma katılımın az olması ise dikkat çekti. Sempozyumu Vali Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Gökten, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kamu kurumu temsilcileri ile öğrenciler izledi.