Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Norveç'te bir Türk ailesine yönelik tutumla ilgili basına yansıyan haberlerle ilgili olarak Norveç'in Ankara Büyükelçiliğine bir nota verildiğini bildirdi.

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, iki bakanlık arasında daha önce kurulmasına karar verilen stratejik diyalog mekanizmasının bir an önce hayata geçirileceğini, ikili, bölgesel ve AB gibi her alandaki konularda Türkiye ile Almanya arasında düzenli işleyen kapsamlı bir mekanizma kurulacağını bildirdi.

Bakan Davutoğlu, bunun yanı sıra üst düzey ziyaretlerin artacağını, daha sık bir araya gelmeye karar verdiklerini belirtti.

Kültürel ilişkiler konusunda çok önemli bir hususa ivme katmaya karar verdiklerini söyleyen Davutoğlu, bunun Türk-Alman Üniversitesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi olduğunu bildirdi.

Bir konuyu daha kapsamlı şekilde ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, son dönemde yürütülen demokratik açılım ve terör tehdidine karşı yapılacak faaliyetleri ele aldıklarını çünkü Avrupa'nın güvenlik konularını ve bu tür terör faaliyetlerine karşı alınması gereken tedbirlere sadece ulusal bir mesele olarak değil Avrupa için de bir güvenlik sorunu olarak baktıklarını vurguladı. "Terör tehdidinin tümüyle ortadan kalkması için birlikte çok daha yoğun şekilde çalışacağız" diyen Davutoğlu, önümüzdeki dönemde Türkiye'de demokratik standartların daha da yükseldiğine herkesin şahit olacağını, ancak buna paralel olarak terör tehdidinin de azalması için birlikte çalışılması gerekeceğini kaydetti.

-TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ-

Davutoğlu, görüşmelerde Westerwelle'ye Kıbrıs konusunda kapsamlı bilgi sunduğunu söyleyerek, "Kıbrıs meselesinin Türkiye-AB ilişkilerinde bir engel teşkil etmemesi konusunda mutabık kaldık" dedi. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir barışın BM parametreleri etrafında sağlanması için neler yapılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Davutoğlu, Almanya'dan daha aktif rol almalarını rica ettiğini çünkü kapsamlı bir barış için çok uygun şartlar bulunduğunu bildirdi.

-"NORVEÇ'E NOTA VERİLDİ"-

Davutoğlu, Norveç'te bir Türk ailesine yönelik tutumla ilgili basına yansıyan habere yönelik soru üzerine de "Norveç'te vatandaşımız Döndü Tulum'un maalesef çok acı bir şekilde kaybı, bizi büyük bir teessüre sevk etmiştir. Gerek ailesine, gerekse bütün yakınlarına buradan taziyede bulunmak istiyorum. Bütün vatandaşlarımızın hukukunu takip etmek bizim görevimizdir. Bu durumda ise sadece bir vatandaşımızın hukukunu takip etmek değil, bir insan hakları, insani bir durum da söz konusu" diye konuştu.

Olayı yakinen takip ettiklerini ifade eden Davutoğlu, "Burada bir ihmal ve kusurun olup olmadığı konusunun araştırılması için Norveç makamlarına resmen başvurduk. Ankara'da Norveç Büyükelçiliğine bir nota verildi, bir girişimde bulunuldu. Oslo Büyükelçiliğimiz de olayı yakinen takip ediyor" dedi.

Bu tür olayların cereyan etmemesinin çok önemli olduğunu söyleyen Davutoğlu, etnik, dini, kökeni ne olursa olsun, medeni bir toplumda karşılaşılmaması gereken bir tablo olduğunu belirterek, sebepleri araştıracaklarını ve Norveç makamlarıyla bu konuya açık şekilde görüşeceklerini kaydetti.