İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dokuz Türk'ün ölümüyle sonuçlanan filo baskınına ilişkin BM raporunun yayımlanmasına birkaç gün kala ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a ülkesinin Türkiye'den özür dilemeyeceğini söyledi.

Haaretz gazetesine göre, Netanyahu'nun Salı günü Clinton ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında İsrail'in Türkiye'den özür dilemeyeceğini bildirdi. Netanyahu, görüşmede ayrıca İsrail'in Türkiye ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesine yönelik bir kaba taslağı kabul etme niyetinin olmadığını da ifade etti.

Öte yandan, haberde Kudüs'teki bir yetkilinin, Netanyahu'nun Clinton'un ülkesinin Mavi Marmara'ya baskını soruşturan BM Paneli'nin raporunun yayınlanmasına karşı olmadığını da söylediğini aktardığı da kaydedildi.

 

'BM Raporu Pazartesi sunulacak, Salı açıklanacak'

Aynı yetkili, BM Paneli Başkanı Yeni Zelanda eski Başbakanı Jeffrey Palmer'in, raporunu Pazartesi günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a sunacağını, Ban Ki-moon'un ise, raporu ertesi gün açıklayacağını söyledi.

 

Yaalon: Özür dilemek mi? Allah göstermesin

Bu arada, Haaretz, İsrail Başbakan Yardımcısı Moşe Yaalon'un olası bir İsrail özrü ile ilgili açıklamalarına da yer verdi. İktidardaki Likud'un bir toplantısında konuşurken Türkiye'ye özür dileme konusunda "Özür dilemek mi? Allah göstermesin" diyen Yaalon, "Ulusal gurur, sadece insanların sokaklarda söz ettiği bir şey değil, stratejik anlamı var. Eğer ardından Erdoğan, bizi diz çöktürdüğünü söylerse, Ortadoğu'da bir bölgesel lider olarak gözükecek. Bizim özür dilememizden sonra konunun peşini bırakmaz" şeklinde konuştu.

 

'Yazıklar olsun'

BM Paneli'nin işini tamamladığını ve "İsrail'in Gazze ablukasının hukuka uygunluğu yönünde" karar verdiğini öne süren Yaalon, "Türkler, bunu kabul etmeye hazır değiller" sözlerini de kullandı. Moşe Yaalon, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin baskın öncesi de kötüleştiğini belirterek "Bu, onların politikası, istedikleri budur, yazıklar olsun. Bu nedenle, Palmer raporu yayınlanmalı diyorum ve yayınlanacağını, sonra (Türkler ile) bir araya geleceğimizi umuyorum" sözlerine ekledi.



ANKA