Öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in arkadaşları, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gönderdiği savunmadan utanç duyduklarını söyledi.

Dink'in ailesinin açtığı davaya karşılık verilen savunmada yer alan "Dink Türklüğü aşağıladı, nefret söyleminde bulundu. Bu tür yazılar halkı tahrik eder, kamu suçu oluşturur." ifadelerinin acılarını daha da arttırdığı belirtildi.

Türkiye'nin verdiği savunma nedeniyle artık adalet beklentilerinin kalmadığını belirten Dink'in arkadaşları, bu olayın üç yıldır taşıdıkları utancı bir kez daha arttırdığına değindi.

Yaptıkları yazılı açıklamada Ocak 2007'den beri mahkemenin gidişatından hiç memnun olmamalarına rağmen adalete güvendiklerini aktaran Dink'in arkadaşları, "Sürekli takip ettiğimiz mahkeme süreci çözümsüzlüğe gitti. Taleplerimizin hiç birinin yerine getirilmedi. Bu cinayetin üstünün "Birkaç çocuğun milliyetçi tepkisi" denerek kapatılmak istendi. Dink cinayetinde görevlerini ihmal ettikleri halde eski İstanbul Valisi Muammer Güler, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah gibi isimler sorgulanma bir yana, ödüllendirilerek daha üst görevlere getirildi. Bizler, mahkeme salonlarında ve dışarıda, tehditlerini ve ırkçı tutumlarını sürdüren sanıkların ve sanık avukatlarının, Ya Sev ya Terk Et yazılı cezaevi arabalarının, ağızlarından çıkanı kulakları duymayan tutuklu sanıkların ne yapmak istediklerinin elbette farkındayız. Ama artık geldiğimiz nokta bizi bile şaşırtır oldu. Hükümetin Dink ailesinin AİHM'de açtığı davaya gönderdiği savunmada yer alan ibareler Hrant Dink'in katledilmeye götüren süreçte, bu yolu açanların cümleleridir." ifadelerini kullandı.

Hükümetin cinayette ihmali olan kamu görevlilerini yargılamak yerine Hrant Dink'i suçlayan savunmasından utanç duyduklarını vurgulayan Dink'in arkadaşları açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Utanmadan Hrant Dink'e emsal olarak bir Nazi liderini verdiler. Türkiye Cumhuriyeti'nin AİHM'de verdiği savunma kabul edilemez. Dink cinayeti davasının mağdurları, tanıkları, takipçileri ve bu ülkenin yurttaşları olarak AİHM'e gönderilen savunmanın derhal geri çekilmesini ve bu savunmayı hazırlayanlar ve onaylayanlar hakkında derhal soruşturma başlatılmasını istiyoruz."



CHA