Adalet İçin Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği’ne yönelik baskınlara ve ÇHD'li avukatların tutuklanmasına ilişkin açıklama yayınladı. Açıklamada, “Geçtiğimiz üç gün boyunca ÇHD özelinde savunma mesleğine ve toplumsal muhalefete yönelik yapılan saldırılara karşı geliştirilen tepkiler, yüzlerce avukatın meslektaşlarıyla dayanışmak için çeşitli şehirlerden İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne akın etmesi oldukça önemlidir.” denildi.


Adalet İçin Hukukçular'ın, "Tutuklanan avukatlar serbest bırakılsın!" başlıklı açıklaması:

18 Ocak 2013 sabah saatlerinde İstanbul ve Ankara’da Çağdaş Hukukçular Derneği’ne (ÇHD ) ve Halkın Hukuk Bürosu’na yapılan operasyonlarda gözaltına alınan avukatlardan 9’u tutuklandı. Sayısız hukuksuzluğun yapıldığı bu operasyonda, avukatlara yapılan suçlama terör örgütü üyeliği; deliller ise müvekkillerine susma hakkını hatırlatmaları ve çeşitli basın açıklamalarına katılmaları oldu. 

Bu operasyon AKP iktidarının muhalifleri tutuklamak için artık delil yaratmaya dahi gerek duymadığının ve savunma mesleğinin kendisini suç haline getirme çabası olarak değerlendirilmelidir. Bu operasyon, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki tüm özneleriyle, bu özneler arasındaki mutlak "uyumla" topluma yöneltilmiş bir silah haline getirilen ceza yargılamasının, toplumsal muhalefetin her kesimini susturmak için harekete geçirilen yekpare bir enstrüman işlevi gördüğünün bir göstergesidir. Ve yine bu operasyon, sindirilmiş medyanın polis bültenleri doğrultusunda yaptıkları haberlerle savcı ve hakim rolüne soyunduklarını, polis kameralarından elde edilmiş görüntüleri delil ilan ederek toplumsal algıyı alenen etkilemeye çalıştıklarını bir kez daha göstermiştir. 

Bu topyekûn saldırı hukuk camiasının ve ilerici güçlerin güçlü karşı duruşu ile boşa çıkarılabilir. Bu anlamda, geçtiğimiz üç gün boyunca ÇHD özelinde savunma mesleğine ve toplumsal muhalefete yönelik yapılan saldırılara karşı geliştirilen tepkiler, yüzlerce avukatın meslektaşlarıyla dayanışmak için çeşitli şehirlerden İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne akın etmesi oldukça önemlidir. Bu tepkiler artarak ve güçlenerek devam etmelidir.Adalet İçin Hukukçular olarak, savunma görevlerini ifa ederken hukuksuzca özgürlüklerinden mahrum edilen meslektaşlarımızın bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha belirtiriz.

9 meslektaşımız derhal serbest bırakılsın!  


Adalet İçin Hukukçular