Cumhuriyet Gazetesi'nin tutuklu bulunan üç avukatı Bülent Utku, Akın Atalay ve Mustafa Kemal Güngör'ün serbest bırakılması için İstanbul Barosu'na bağlı avukatlar 15 haftadır Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde nöbet tutuyordu. 16'ıncı nöbet öncesi Şişli'de bulunan Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde tutuklu bulunan üç avukat ve gazetenin dokuz yazarına destek olmak için bir gece düzenlendi. Geceye CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü,  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, oyuncu Nur Sürer, İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, Cumhuriyet yazarı Aydın Engin ile tutuklu bulunan yazarların yakınları katıldı.

"TÜRKİYE KENDİ YAKIN TARİHİNİN EN AĞIR DÖNEMİNİ YAŞIYOR"

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu program öncesi yaptığı açıklamada, 'Uzun bir adalet yürüyüşü yaptık. Türkiye'de en çok yoksunluğu duyulan kavram şu anda adalet. Yurttaşlarımızın yüzde 73'ü adalete inanmıyor. Bugün adaletin savunucusu olan avukatlar için, gazeteciler için insan hakları savunucuları için buradayız. Türkiye kendi yakın tarihinin en ağır dönemini yaşıyor. Umuyoruz dayanışma ve mücadele ile yeniden Türkiye'yi adaletle, demokrasiyle buluşturacağız" dedi.

"BUNLAR GAZETECİLİK YAPTILAR"

Eski siyasetçi Ercan Karakaş ise, "263 gündür gazeteciler içeride. Neyle suçlandıkları belli değil. Bunlar gazetecilik yaptılar. Yalnız Cumhuriyet değil diğer gazetecilerde içeride. Bu avukat arkadaşlarımız haftalardır Çağlayan Adliyesi'nde adalet nöbeti tutuyorlar. Bir an evvel Türkiye'de başta yargı olmak üzere her alanda adaletin sağlanması gerekir" diye konuştu.

 "GAZETECİLER ZİNDANLARDA REHİN ALINMIŞ DURUMDALAR"

Programa sinema sanatçısı Nur Sürer'de katıldı. Sürer, gazetecilerin özgür bırakılmaları gerektiğine değinerek, "Neredeyse bir yıldır özgürlüklerinden yoksunlar.  Gazeteciler zindanlarda rehin alınmış durumdalar. Bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"GAZETECİLERİ EN ÇOK HAPİSTE BULUNAN ÜLKE ÜNVANINI ALDIK"

Program öncesi konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ise, "Adalet için yüründü bu ülkede. Bu önemli bir işaret. Türkiye'de bugün gazeteci arkadaşlarımızın çok değerli olanlarından bir bölümü parmaklıklar arkasında. Bu zulümün bitmesini istiyoruz. Arkadaşlarımızın serbest kalmasını istiyoruz. İlk defa Pazartesi günü hakim karşısına çıkacaklar. Umuyoruz ki yargı adil bir karar verecek. Türkiye'nin bu ayıptan kurtulması lazım. Gazetecileri en çok hapiste bulunan ülke ünvanını aldık. Bu büyük bir utançtır" dedi.

"ADALET ARAYIŞLARIMIZI SÜRDÜRMEK DURUMUNDAYIZ"

Gazeteciliğin suç olmadığını belirten Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Erinç,"Tutuklu arkadaşlarımızdan avukat olanlar için bir süreden beri adalet nöbeti tutuluyor. O nöbetlerin özelinde ama tutuklu 12 arkadaşımızın genelinde duruşma öncesi böyle bir toplantı yapılması uygun görüldü. Pazartesi günü davanın duruşması başlayacak. Adalet arayışlarımızı sürdürmek durumundayız. Gazeteciliğin suç olmadığını kanıtlayan çok sayıda belge, metin, uluslararası sözleşme var ama onların henüz Türkiye'ye gelmediğini görüyoruz" şeklinde konuştu.

"BİZ ADALET İSTİYORUZ"

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu gecede yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi, "Bütün birikimlerimiz mesleğimizden bize deneyim diye yansıyan, evrensel hukukun genel kabule ulaştırdığı bütün kurallar bize bu tutukluluğa isyan etmemiz gerektiğini söylüyor. Biz adalet istiyoruz. Tuttuğumuz bütün nöbetlerin parolası hukuk, işareti demokrasi oldu. Öyle olmaya devam edecek."

ŞARKILARLA... ŞİİRLERLE...

Gecede konuşmaların ardından Suavi ve Kardeş Türküler sahne aldı. Sevilen şarkılarını seslendiren Suavi'ye salonda bulunanlar alkışlarla eşlik etti. Ardından Kardeş Türküler sahne aldı. Konserin ardından sahneye çıkan Ataol Behramoğlu şiirleriyle geceye katıldı.


Mehmet İlkay ÖZER/İSTANBUL, (DHA)