Hakimler, savcılar ve avukatlar eskiten 50 yıllık arazi davasında son. Mahkeme, üzerinde Tuzla Piyade Okulu’nun bulunduğu araziyi Hazine, Kutmangil ailesi ve kiremit fabrikasının varisleri arasında paylaştırdı.
 
METE YILMAZ / İSTANBUL
 
Tuzla Piyade Okulu’nun üzerinde bulunduğu araziyle ilgili Kutmangil Ailesi ve Tuzla Kiremit Fabrikası’nın varisleri arasında yarım asırdır devam eden dava son buldu. Davada hakim, bilirkişi raporları ve tanıkların ifadesine göre Tuzla Piyade Okulu’nun bulunduğu araziyi Hazine, Kutmangil Ailesi ve Tuzla Kiremit Fabrikası’nın varisleri arasında pay etti.
 
Tuzla Piyade Okulu arsasıyla ilgili davanın hikâyesi bundan 50 yıl öncesine dayanıyor. Türkiye’nin tanınmış ailelerinden Kutmangil Ailesi’nin büyüklerinden Ragıp Kutmangil, 1949’da gayrimüslimlerden bir arsa satın aldı.
 
Yıllar sonra Ragıp Kutmangil’in çiftliğinin de bulunduğu bölgede kadastro işlemleri yapıldı. Kadastro ölçümlerinin hatalı olduğunu ileri süren Kutmangil, kendi arazisinin bir kısmının komşusu olan Tuzla Kiremit Fabrikası’nın sahiplerine verildiği gerekçesiyle Kartal Tapu Hakimliği’ne başvurdu.
 
İşte 50 yıllık davanın öyküsü…
 
YARGITAY AŞAMALARI
 
- Kartal Tapu Hakimliği görülen “tapu tespitine itiraz” davası yedi yıl sonra karara bağlandı. Ragıp Kutmangil’in kendisine ait olduğunu ileri sürdüğü arazinin bir kısmını Tuzla Kiremit Fabrikasına’na veren mahkeme kararı, bir yıl sonra Yargıtay tarafından bozuldu.
 
- Yargıtay’dan dönen dava dosyası 11 yıl daha Kartal Tapu Mahkemesi’nde görüldü. 1981’de ise dosya Tapu Mahkemesi kapandığı için Kartal Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderildi. 5 yıl da burada görülen dava ikinci kez karara bağlandı. Yargıtay bu kez de sözkonusu araziden devlet demir yollarına ait rayların geçtiğini, bunun için kamulaştırma bedelinin verilip verilmediğinin araştırılmadığını öne sürerek kararı yine bozdu.
 
PİYADE OKULU OLDU
 
- Davanın devam ettiği yıllar içinde Ragıp Kutmangil’in de arsasının bulunduğu alana askerler yerleşmeye başladı. Bir süre sonra davalı arsa tamamen askeriye sınırları içinde kaldı. Davalı arazinin de içinde bulunduğu ve şu anda üzerinde Tuzla Piyade Okulu’nun bulunduğu alan Milli Savunma Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı.
 
- 1998’e kadar Kartal Asliye Hukuk Mahkeme’sinde görülmeye devam eden dosya, bu süre içinde mahkemeler arasında gidip geldi. Davalı arazinin bir kısmını Ragıp Kutmangil varislerine bırakan mahkeme, bir kısmını da Tuzla Kiremit Fabrikası’na verdi.
 
YİNE BOZULDU
 
- Üçüncü kez karar çıkan ve Yargıtay’a giden dosya yine sonuçlanamadı. Yargıtay dosyanın yeterince incelenmeden karara bağlandığı gerekçesiyle davayı geri gönderdi. Bunun üzerinde Ragıp Kutmangil’in varisleri Tuzla Kiremit Fabrikası’nın hisse sahipleri kendi aralarında bir protokol yaparak mahkemeye sundu. Mahkeme protokolü kabul ederek davaya son verdi. Ancak yargıtay protokolün kıyı kanuna aykırı olduğunu belirterek kararı bir kez daha bozdu.
 
BİLİRKİŞİ RAPORU
 
- Tuzla Kadastro Mahkemesi’nde görülen davaya bu sefer Anadolu Adliyesi 2’nci Kadastro Mahkemesi bakmaya başladı. Mahkemenin dava dosyasını incelemesinin ardından Tuzla Piyade Okulu’nda keşif yapıldı. Sorunlu araziler parsel parsel incelendi ve mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda arazilerin kıyıya uzak olduğu ve kıyı kenar çizgisiyle ilgisinin bulunmadığı ifade edilirken, sadece bir parselin demiryoluna komşu olduğu belirtildi.
 

VE KARAR
 
- Bilirkişi raporunu esas alan mahkeme, Tuzla Piyade Okulu’nun üzerinde bulunduğu arsayı Hazine, Kutmangil Ailesi ve Tuzla Kiremit Fabrikası arasında pay etti. Ayrıca davalı arazinin içinde bulunan 975 metrakerenin de yol olduğuna karar verildi.
 
KİRA BEDELİ VAR
 
Davayı açanlardan kimsenin hayatta olmadığı, onlarca hakim ve avukat eskiten yarım asırlık davanın son avukatlarından Birol Acer dava sürecinin kendileri adına bitmediğini söyledi. Yargıtay’ın mahkemenin kararını onaması durumunda Milli Savunma Bakanlığı’nın bilirkişilerin belirlediği rakama göre varislere arsa bedelini ödeyeceğini söyleyen Acer, daha sonra da araziyi yıllarca kullanan Tuzla Piyade Okulu’na ecrimisil (haksız kullanma) davası açarak kira bedelinin de alınacağını belirtti.