CHP, 22-23 Mayıs 2010 tarihinde toplanan CHP Kurultayı'nda, CHP tüzüğünde yapılan değişikliğin ertelenmesine ilişkin aldığı karar üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan inceleme ve değerlendirme konusunda yazılı, görüntülü ve elektronik medyada çok farklı ve yanlış yorumlar yapıldığına dikkat çekerek "gerçeğin tam anlaşılması ve hukuki açıdan sağlıklı değerlendirilmesi için" Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın dün CHP'ye gönderdiği yazıyı açıkladı.
 

'Kurultay'daki erteleme kararı yasaya ve CHP tüzüğüne aykırı'

Yalçınkaya, yazısında CHP'nin 21 Aralık 2008'de yapılan kurultayında parti tüzüğünün 17 maddesinin değiştirildiğini ve bu değişikliklerin Parti Meclisi'nin belirleyeceği tarihte yürürlüğe gireceğinin bildirildiğini, daha sonra değişikliklerin Parti Meclisi'nin 1 Nisan 2010 tarihli toplantısında 22-23 Mayıs 2010 tarihinde yapılacak olan kurultayda yürürlüğe girmesine karar verildiğini anımsattı. 22-23 Mayıs 2010 tarihinde yapılmış olan CHP 33. Olağan Kurultay'ında parti tüzüğünde yapılan değişikliklerin yürürlüğe girdiği gözetilmeden ve gündem konuları arasında bulunmamasına karşın verilen bir önerge ile 21 Aralık 2008 tarihli tüzük değişikliklerinin yürürlüğe girmesine ilişkin "yürürlük ve yürütme" başlıklı 87. maddesine eklenen "21.12.2008 günlü Kurultayda yapılan düzenlemeler Parti Meclisi'nin belirleyeceği tarihte yürürlüğe girer" şeklindeki F fıkrasının yürürlükten kaldırılmasına karar verildiğini belirten Yalçınkaya, alınan bu kararın, Siyasal Partiler Kanunu'nun 14. maddesindeki "Parti tüzük ve programında değişiklik yapılmasına ilişkin olan veya parti politikasını ilgilendiren konularda karar alınmasına dair teklifleri karara bağlamak için, bunların genel başkan, merkez karar ve yönetim kurulu veya büyük kongre üyelerinin en az yirmide biri tarafından ileri sürülmüş olması gerekir" hükmüne ve CHP tüzüğünün "Kurultayın toplanacağı yer, gün ve saat ile gündemi Parti Meclisi'nce belirlenir ve en az 30 gün önce Genel Başkanca duyurulur. Kurultay gününün duyurulmasından başlayarak 15 gün içinde Genel Başkanlığa ulaşmak koşulu ile kurultay üyelerinin tam sayısının en az beşte birinin imzasını taşıyan konular da geçici gündeme alınır" hükümlerine aykırı olduğunu belirtti.



'Tüzüğe göre yürürlük tarihini PM belirledi'

CHP'nin 21 Aralık 2008 tarihli 14. Olağanüstü Büyük Kurultayı'nda parti tüzüğünün 16 maddesi değiştirildiğini ve tüzüğün 87. maddesine F fıkrası ekleyen 17. madde ile de bu değişikliklerin PM'nin belirleyeceği tarihte yürürlüğe gireceğinin düzenlendiğine dikkat çeken Yalçınkaya, PM'nin, bu fıkra uyarınca kendisine verilen yetkiyi 1 Nisan 2010 tarihli toplantısında kullandığını ve tüzük değişikliklerinin 22-23 Mayıs 2010 tarihinde yapılacak olan Kurultay'da yürürlüğe girmesine karar verdiğini belirten Yalçınkaya, "CHP'nin 33. Olağan Kurultayının başladığı 22 Mayıs 2010 günü yukarıda sözü edilen Parti Meclisi karan gereğince 21 Aralık 2008 tarihli 14. olağanüstü büyük kurultayda yapılan 16 maddelik tüzük değişiklikleri yürürlüğe girmiş ve tüzüğün 87. maddesinin F fıkrası da artık parti meclisince uygulanarak sadece hükmünü icra etmiş bir fıkra olarak parti tüzüğünde bulunmaktadır" hatırlatmasında bulundu.
 

'Tüzük değişiklikleri organların seçimini etkilemiyor'

Yapılan bu tüzük değişikliklerine ilişkin hükümlerin, Kurultay'da seçilecek organların seçimine doğrudan bir etkisinin bulunmadığını da vurgulayan yazısında şöyle dedi:
"22 Mayıs 2010 günü saat 10.00 itibariyle başlayan ve gündeminde tüzük değişikliğinin bulunmadığı 33. Kurultay sürecinde; Parti tüzüğünün 54. maddesi gereğince Kurultay gününün duyurulmasından başlayarak 15 gün içinde Genel Başkanlığa ulaşmak koşulu ile kurultay üyelerinin tam sayısının en az beşte birinin imzasını taşıyan konuların geçici gündeme alınabileceği hususu da dikkate alınmaksızın belirtilen süre koşuluna ve sayısal niteliğe aykırı olarak verilen bir önerge ile 87. maddenin F fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Bu husus hükmünü icra etmiş ancak parti tüzüğünde bulunan bir fıkrayı yürürlükten kaldırma, başka bir anlatımla bir tüzük değişikliği niteliğinde olup süre koşulu ve sayısal nitelik bakımından 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 14. maddesinin 10.fıkrası ile parti tüzüğünün 54, 55/9 ve 84/2. maddelerine aykırıdır".

Yargıtay'dan CHP'ye son uyarı

Yasa ve tüzük hükümlerine aykırı olarak parti tüzüğünün yürürlük maddesinin kaldırılmasının, önceden yürürlüğe girmiş bulunan diğer 16 tüzük maddesinin yürürlüğe girmesinin ertelenmesi veya kurultay karan ile hukuken tekrar yürürlüğe girecek nitelikte durduğu sonucunu doğurmadığını bildiren Yalçınkaya, tüzük maddelerinin Kurultay'dan itibaren yürürlükte olduğunu vurguladı. Yalçınkaya, 22 Mayıs 2010'da yürürlüğe girdiği anlaşılan CHP tüzüğü uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınarak işlemler yapılması ve bu konulara ilişkin olarak 15 gün içinde Başsavcılığa bilgi verilmesini istedi.



ANKA