Anayasa paketi ile ilgili MHP'den de CHP'den de geri adım yok. Yani ufukta referandum var. Meclis'teki dağılım bunu gösteriyor.

Çünkü referandumsuz, bir düzenleme için ihtiyaç olan oy  367. Anayasa değişikliklerinde 330 ile 367 arasında oy alan düzenleme referanduma gidiyor.

AK Parti'nin milletvekili sayısı 337. Referandum seçeneği için hiç fire vermemesi lazım. 20 milletvekili olan BDP destek verse de, referandumsuz rakama ulaşılamıyor. Yani AK Parti içinde referanduma kesin gözüyle bakılıyor.

Gözler Çankaya Köşkü'nde

Zaten bu nedenle de anayasa değişikliği paketinin son maddesinde bu konu var. Ama tartışma yaratacak biçimde.

Yani AK Parti, paketin tamamının oylanmasını istiyor. Oysa bir süre önce CHP lideri Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı'na çağrıda bulunmuş; "Oyuna gelme, maddeleri ayır" demişti.

Pakete eklenen bu hükümle, gözler Çankaya Köşkü'ne çevrildi. Paket Meclis'ten geçip, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önüne gidince tavrının ne olacağı merak ediliyor.

Çünkü Cumhurbaşkanı'nın maddeleri ayrı ayrı referanduma götürme yetkisi var. Cumhurbaşkanı isterse, pakette 367'nin üstünde oyla kabul edilen düzenlemeleri referanduma da götürmeyebilir.

Gül, doğrudan referanduma sunulacak paketten ayırarak, onaylayıp, yürürlüğe girmesini de sağlayabilir.

Referandum zamanlaması

Ama tartışma sadece bununla sınırlı değil. Ufukta bir de referandumun zamanlaması ve bunun hukuki boyutu ile ilgili tartışma var.

Çünkü CHP, referandum süresini 120'den 60 'a indiren düzenlemenin bir yıldan önce uygulanamayacağını savunuyor; "Uygulanırsa da Anayasa Mahkemesi'ne giderim" diyor.

Oysa AK Parti'nin hedefi yaz öncesi referandum. Yani tek başına referandum uygulaması da mahkemelik olabilir. Cnn Türk



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.