İstanbul Kültür Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen 'Uluslararası Anayasa Kongresi' seçimden sonraki çalışmalar için yol haritası niteliğinde öneriler sunacak. 100'den fazla yabancı akademisyen ile Türkiye'den hukukçuların katıldığı kongrenin ilk oturumu sivil toplum kuruluşlarına ayrıldı. TUSKON, Hak-İş, Türk-İş, Ka-Der, Hukukçular Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, Memur-Sen, Kamu-Sen gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri görüşlerini dile getirdi. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar'ın da katıldığı açılışta, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yeni anayasanın, kişi hak ve özgürlüklerine yönelik ihlalleri engellemesini istedi.

'Uluslararası Anayasa Kongresi', İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Salonu'nda 4 gün boyunca devam edecek. Kongrenin açılışında bir konuşma yapan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yeni dönemde anayasa ve yapım sürecinin tartışma konusu olacağını söyledi. Yeni anayasada, 'kazuistik' denilen ayrıntılı ve uzun maddelerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Kuzu, bu şekilde yasaların yanlış yorumlanmasının da önüne geçileceğine işaret etti. Kuzu, cumhurbaşkanı seçiminde yaşanan '367 krizini' de buna örnek gösterdi.

1982 Anayasası'nın 17 kez değiştiğini ve 115 noktaya temas edildiğini ve 70 maddenin yeniden yazıldığını hatırlatan Kuzu, "Çok ciddi yol alındı; ama Türkiye'de uygulamada aynı şeyi göremiyoruz. Bunun en önemli nedeni zihniyet sorunudur." dedi. Anayasa ile ilgili süreçte bütün görevin siyasetçilere düştüğünü, iktidar ile muhalefetin bir araya gelerek bu sorunu çözmesi gerektiğini söyleyen Kuzu, ortak bir metin çıkacağına da inandığını kaydetti. Yapılacak anayasanın, Türkiye'de hem temsile hem de istikrara mutlaka katkıda bulunması gerektiğini kaydeden Kuzu, ''Bugün gelinen noktada, aklı başında bir hükümet, arkasında alternatif oluşturan bir muhalefet ve ciddi oranda etkin sivil toplum kuruluşları, demokrasinin bugün vazgeçilmez ana eksenidir." dedi.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker yaptığı konuşmada, anayasa hazırlanırken gözden uzak tutulmaması gereken hususların başında özgürlüğün olması gerektiğini belirtti. Bireylere herhangi bir hak verildiği zaman, bu hakkın gerekçelendirilmesine gerek olmadığını vurgulayan Gerçeker, özgürlüğün kısıtlanmasının ise çok katı şartlara bağlanması gerektiğini söyledi. Gerçeker, "Bireylerin sahip olduğu haklar anayasal güvenceye bağlanmalı, kısıtlama nedeni ise yoruma açık olmamalı. Soyut kavramlar yerine somut ölçütlere bağlanmalı." diye konuştu. Anayasaların, "tepki anayasaları olmaması gerektiğini" ifade eden Gerçeker, özellikle çoğulculuk ilkesinin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı ilkelerinin yeni anayasada özel olarak gözetilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar da, yeni anayasanın ideolojisiz olması gerektiğini kaydetti. İdeolojisiz, kısa ve çerçeve bir anayasaya ihtiyaç olduğunu dile getiren Coşar, şeklî ve usulî olarak düzenlenen yeni toplumsal sözleşmenin değişen dünyaya ayak uydurabilecek yapıda olması gerektiğini vurguladı.

Türk-İş temsilcisi Ferhan Tuncel, yeni anayasa çalışmalarına destek verecekleri açıklamasını yaptı. TUSKON temsilcisi Fuat Özbekli, sivil ve demokratik bir anayasanın önemine vurgu yaptı. Özbekli, işadamları ve sanayiciler olarak dış ülkelerle rekabet etmeleri için istikrarlı ve gelişmiş bir ülkeyi gösterecek anayasaya ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Sivil anayasa talebinin ilk kez toplumun her kesimi tarafından ortak olarak dile getirildiğine dikkat çeken Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı da, bu fırsatın değerlendirilmesini istedi. KA-DER'in eski başkanı avukat Hülya Gülbahar, yeni anayasada kadın hakları konusunda da önemli adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Burhan Kuzu'ya öğrenci protestosu

'Uluslararası Anayasa Kongresi' için İÜ Fen Fakültesi Cemil Birsel Konferans Salonu'na gelen Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, konuşmasını yaptığı sırada bazı öğrenciler tarafından protesto edildi. Güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılan öğrenciler salon dışında da protestolarını devam ettirdi. Yaklaşık 10 kişiden oluşan protestocular, polise yumurta fırlattı. Konuşmasına devam eden Kuzu, eylemi, "Üniversite öğrencilerinin, beni burada soru yağmuruna tutmaları, bilgileriyle konuşmaları gerekiyordu. Bu tür protestoların yanlış olduğunu düşünüyorum." sözleriyle değerlendirdi. İSTANBUL CİHAN