Eskişehir'de Dr. Orhan Özkır, hastasına yönelik yaptığı muayene hatasından dolayı hapse mahkum oldu. Safiye Karaca adlı hastanın burnunda tampon unuttuğu gerekçesiyle yargılanan Dr. Özkır 'görevi ihmal' suçundan 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanığın sabıka kaydının olmaması ve duruşmalardaki iyi halini göz önüne alarak bu cezasını 2 ay 15 güne indirdi. Safiye Karaca (55), 2007'de burnundaki rahatsızlığı üzerine gittiği Eskişehir Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nde Uzman Doktor Orhan Özkır tarafından ameliyat edildi. İddiaya göre, ameliyattan 5 gün sonra kontrol olmak ve burnundaki tamponları aldırmak için hastaneye giden Karaca'nın sağ burnundaki tampon alınırken, sol burnundaki ise alınmadı. Karaca, aradan geçen 20-25 güne rağmen burnundaki ağrıları geçmeyince, ağır kokular gelmesi ve şiddetli baş ağrıları üzerine tekrar Doktor Özkır'a giderek durumu anlattı. Ancak, damla yazılarak evine gönderilen Karaca, yaşadığı sıkıntıların geçmemesi üzerine bu kez bir başka doktora gitti ve bu doktor tarafından da 'sinüzitlerin azmış' denilerek damla verilip evine gönderildi. Karaca, söz konusu ağrı ve şikâyetlerinin aradan geçen 7 aya rağmen geçmemesi üzerine bu kez farklı bir hastaneye giderek muayene oldu. Karaca'nın burada çekilen tomografi ve endoskopi sonucu sol burnunda tampon ortaya çıktı. Yapılan incelemede söz konusu tamponun ameliyat sonrası yapılan kontroller sırasında alınmayarak unutulduğu kaydedildi. 40 santimetre uzunluğundaki tampon yapılan müdahale ile çıkartıldı. 7 ay burnunda tampon ile yaşamak zorunda kaldığını öne süren Karaca, ameliyatı yapan ve söz konusu tamponu yerinde unutan Doktor Özkır hakkında Cumhuriyet savcılığına şikâyette bulundu. Savcılığın yaptığı inceleme sonunda iddianame hazırlanarak Doktor Özkır hakkında 'görevi ihmal' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemi ile Eskişehir 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz olarak yargılanan ve son kez hakim karşısına çıkan Doktor Özkır, hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek, "Suçsuzum, beraatimi istiyorum." dedi.
İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu'ndan gelen raporu inceleyen ve tarafları son kez dinleyen mahkeme heyeti, davayı 5 yıl sonra karara bağladı. Mahkeme heyeti, sanık Özkır'ın görevi ihmal etmek suçundan eylemine uyan TCK'nın 257/2 maddesi uyarınca suçun işleniş biçimini göz önüne alarak 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Doktor Özkır'ın sabıkasız oluşu, sosyal ilişkileri ve duruşmalardaki davranışlarını da dikkate alan mahkeme heyeti, sanığın bu cezasını TCK'nın 62/1 maddesi uyarınca 6'da 1 oranında indirime giderek hapis cezasını 2 ay 15 güne indirdi.

Adalet 5 Yıl Sonra Yerini Buldu

Mağdur avukatı Turgay Balaban, geç de olsa adaletin tecelli etmesinin kendilerini memnun ettiğini söyledi. 5 yıllık mücadelenin ardından adaletin yerini bulduğunu belirten Av. Balaban, "Müvekkilimin haklığı için 2007'den bu yana mücadele veriyorduk. Sonunda adalet yerini buldu ve müvekkilimin mağdur olduğu mahkeme kararıyla da tespit oldu." diye konuştu. Av. Balaban, konuyla ilgili tazminat davalarının da devam ettiğini kaydetti.

Adli Tıp da Kusurlu Buldu

Dava sürerken, konu mahkemenin isteği üzerine İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu'na gönderildi. Söz konusu kurul yaptığı inceleme sonunda, Doktor Özkır aleyhinde karar vererek, yaptığı işi kusurlu buldu. Mahkemeye gönderilen raporda, Safiye Karaca'nın Eskişehir Devlet Hastanesi'nde uzman Doktor Orhan Özkır tarafından yapılan ameliyat sonrası sağ burundaki tampon alınmasına rağmen, sol burundaki tampon unutulduğu vurgulandı.
Raporda şu ifadelere yer verildi: "Karaca'nın mevcut şikayetleri ile ameliyatı gerçekleştiren Dr. Özkır'a yeniden başvurmasına rağmen, Özkır'ın gerekli özen ve dikkati göstermeden, ayrıntılı muayene yapmadan kişiye tedavi uyguladığı, dikkat ve özen eksikliği bulunduğundan eylemlerinin tıp kurallarına uygun olmadığına karar verilmiştir."

TRT