Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kemal Uzan'ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvuruyla ilgili, ''Uzanlar'ın yeni muvazaa alanları aramak istemelerini ve yeni tartışma alanı oluşturmak istediklerini biliyoruz, ama AİHM'de bu konunun Türkiye'nin lehine sonuçlanacağından hiçbir şüphem ve endişem yok'' dedi.
Bakan Yıldız, ''Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu''na katılmak için geldiği Bursa'da, AK Parti Bursa İl Başkanlığını ziyaret etti.
İl Başkanı Sedat Yalçın ve yönetim kurulu üyeleriyle bir süre görüşen Yıldız, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, son derece önemli bir süreç içinde bulunduklarını, 2011 Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde Bursa'nın göstereceği performansı dikkatle izleyeceklerini söyledi.
Yıldız, 8 yıl içinde AK Parti'nin doğru yaptıkça daha çok güçlenen, güçlendikçe daha fazla doğru yapan bir yapı içinde kaldığının altını çizerek, bunun devam edeceğini bildirdi.
Merkezi ve yerel yönetimlerle beraber Bursa'nın daha iyi durum ve mekanlara geçme kabiliyetinin olduğunu bildiğini vurgulayan Yıldız, ''Bunun en büyük göstergesi de şu ana kadar Bursa'ya yapılan yatırımlardır. Hem kamu hem özel sektör yatırımlarıyla Bursa, tarihi, kültürel güzellikleriyle, sanayisiyle ve sportif aktiviteleriyle beraber her zaman dikkati çekici bir il olmuştur. En son Kayserispor'u da yenmiştir'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''AİHM, dün Strasbourg'da Kemal Uzan'ın Türkiye aleyhine yaptığı şikayetle ilgili bir duruşma düzenledi. Bakanlığınızın da yetkilileri duruşmayı takip etti. Son durum nedir?'' yönündeki sorusuna Bakan Yıldız, şu yanıtı verdi:

''Dün davadan hemen önce ve sonra arkadaşlarımla görüştüm. Bu davayı takip eden bakanlığımızda ilgili arkadaşlarımız var. Yine hukuk büromuz var. Onlar da sıcağı sıcağına bizzat içinde bunu takip ediyorlar. Bir kere şunu bilmemiz lazım. Türkiye artık farklı bir Türkiye'dir. 8 yıldan beri gösterilen ülkenin idare edilmesi adına konan iradenin ortaya koymuş olduğu performans, eğriyle doğruyu ayırt etmenin, bir hukuk kuralları içinde, bir hukuk çerçevesi içinde ayırt etmenin kurallarını ortaya koymuştur. İster uluslararası mahkemelerde, isterse yurtiçindeki mahkemelerde bunun istisnası yoktur. Yani ne demek istiyorum, eğer kanunlar karşısında biri yanlış yapmışsa tabi ki onun gerekleri yine hukuk çerçevesi içinde ortaya konacaktır. Doğru yapanlar da yine hukuk çerçevesi içinde ödüllendirilecektir.

Özellikle bildiğiniz gibi Uzanlar'ın Uluslararası Tahkim Heyeti'nde açtıkları 3 tane büyük dava vardı. Bu davalardan ilk ikisi Uzanlar tarafından kaybedildi, Enerji Bakanlığı tarafından kazanıldı. Şimdi Libananco ile ilgili bir dava var. Bu davayla alakalı bizim yorumlarımız son derece sınırlı ve net. O da şudur; biz Uluslararası Tahkim Heyeti'nin vereceği görüşe şimdiden saygılı olduğumuzu belirtiyoruz ve doğrunun temsilcisi olacağından hiçbir endişemiz ve şüphemiz yoktur. Çünkü biz burada, ulusal hukuk sistemimizde kanunsuz davranılan bir yapıyla alakalı bir tasarrufta bulunduk. Bahsedilen ÇEAŞ ve Kepez'in imtiyaz sözleşmesiyle alakalı konudur ve orada kendileri hileli bir şekilde hisselerini devrettikleri şirket üzerinden tekrar bu haklarını geri almak istemektedirler. Biz de her zaman olduğu gibi her vatandaşımızın bu konu üzerinde hakkının olduğunu biliyoruz ve inşallah önümüzdeki süreçte bunun doğru bir şekilde sonuçlanacağına inanıyoruz. Uzanlar'ın yeni muvazaa alanları aramak istemelerini ve yeni tartışma alanı oluşturmak istediklerini biliyoruz, ama AİHM'de bu konunun Türkiye'nin lehine sonuçlanacağından hiç bir şüphem ve endişem yok.''

WIKILEAKS BELGELERİ
Bakan Yıldız, ''Wikileaks belgelerinde Azerbaycan Cmuhurbaşkanı Aliyev'in, Türkiye'nin bölgede enerji merkezi olmasını istemediği yönünde açıklamaları olduğu bildirildi. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz'' yönündeki soru üzerine, şöyle konuştu:

''Ben sayın Aliyev'in bu tarzda görüş belirttiği kanaatinde değilim. Biz kardeş ülke Azerbaycan ile Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajlarla beraber, bölgede bütün bölge ülkeleriyle beraber bir karşılıklı menfaatlerin oluştuğu bir enerji yapısı ortaya koyuyoruz. Siz düşünebiliyor musunuz herhangi bir ülke kendi menfaatine olmayan bir enerji yapılanması içine girer. Türkiye de tabi olarak milli menfaatlerini düşünerek ve coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanarak tabi ki uluslararası enerji arenasındaki yerini alacaktır ve birçok proje geliştirecektir. Bunların bir tanesini geliştirmek, diğerine mani olmak anlamına gelmiyor. Türkiye'nin bugün oluşan siyasi istikrarıyla beraber ekonomideki kazandırdığı derinlikle beraber Rusya Federasyonu, Azerbaycan, Türkmenistan ile şartlar yerine gelmesi halinde İran, Irak ve birçok bölge ülkeleriyle beraber geliştirebileceği projeler söz konusudur ve mevcuttur. İster kuzey-güney aksında petrol ve doğalgaz hatlarıyla, isterse doğu ve batı aksında yine petrol ve doğalgaz boru hatlarıyla beraber bu projeleri inşallah geliştirecektir. Buradan hem AB üyesi ülkelerin kazancı olacaktır hem de kaynak ülkelerin, yani doğumuzda bulunan kaynak ülkelerin menfaati olacaktır. O açıdan ben Türkiye'nin bu konuda çok doğru bir strateji izlediğine inanıyorum, politikalarının temelli ve kalıcı olduğuna inanıyorum.''
Bir gazetecinin, ''Başbakan Erdoğan'ın bugün wikileaks ile ilgili sert açıklamaları oldu. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu ise Yıldız, ''Sayın Başbakanımız mutlaka bir analiz sonucu onu belirtmiştir. Aynı şekilde katılıyorum'' diye yanıtladı.

Bakan Yıldız, daha sonra Bursa Valisi Şahabettin Harput'u makamında ziyaret etti. Vali Harput, ziyarette Bakan Yıldız'a çini bir vazo hediye etti.

Yıldız, ziyaretin ardından, valilik binasında düzenlenen ve bakanlığına bağlı kurumların yöneticilerinin hazır bulunduğu İl Koordinasyon Toplantısına katıldı.






Habertürk