ELİF EŞİT İSTANBUL

Bu sayede İstanbul'da yılda en az 10 bin olayın mahkemeye gitmeden çözülmesi hedefleniyor. Yeni sistemin toplumsal barışa da katkı sağlayacağı belirtiliyor. İstanbul Adliyesi'nde bir ay önce hayata geçirilen denemelerde olumlu sonuçlar alındı. Kısa sürede savcılığa intikal eden 25 olay, mahkemeye gerek kalmadan çözüldü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın atadığı 221 uzlaştırıcı, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle resmen göreve başladı. Başsavcılık bünyesinde 7 savcıdan oluşan bir uzlaşma bürosu da kuruldu.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından atanan 221 uzlaştırmacı, 1 Ocak 2013 tarihi itibarı ile resmen göreve başladı. Başsavcılık bünyesinde 7 savcıdan oluşan bir uzlaşma bürosu kuruldu. Yasaya göre soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçlar, TCK’da yer alan kasten yaralama, taksirle yaralama, konut dokunulmazlığının ihlali, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması, ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması gibi suçlar, önce uzlaşma bürosuna gönderilecek. Bu büro, taraflara uzlaşma teklifinde bulunacak. Tarafların kabul etmesi halinde uzlaştırmacı görevlendirilecek. Uzlaştırmacı, her iki tarafla görüşmeler yapıp mağduriyetlerini gidermeye çalışacak. Tarafların uzlaşmayı kabul etmesi halinde savcı takipsizlik kararı verecek. Bu yöntemle İstanbul’da yılda 10 bin dosyanın sonuçlandırılması hedefleniyor.
 
Uzlaşma yasasına göre tarafların anlaşması halinde sürecin tüm masrafları Hazine tarafından karşılanacak. Üstelik anlaşma sürecinde konuşulan her şey gizli kalıyor. Şüpheli bu süreçte herhangi bir itirafta bulunsa bile bu itirafı daha sonra aleyhine delil olarak kullanılamıyor. Uzlaşma sürecinde mağdur, karşı taraftan maddi tazminat talep edebileceği gibi, şüphelinin kendisinden özür dilemesini, Darülaceze, bakım evi ve yetimhane gibi kamu yararına çalışan kuruluşlarda görev yapmasını, bir hayır kuruluşuna ya da yardıma muhtaç kişilere bağışta bulunmasını isteyebilecek. İstanbul’da bu kapsamda deneme sürecinde 25 dosya mahkemeye gitmeden çözüldü. Bayrampaşa’da meydana gelen trafik kazasında yaralanan vatandaş, şikâyetçi olduğu kişinin özür dilemesini talep etti. Özür gerçekleşince taraflar uzlaştı ve dosya hakkında takipsizlik kararı verildi. Şişli’deki başka bir kazada da şüpheli, mağdurun 13 bin liralık hastane masraflarını karşıladı ve dosya mahkemeye intikal etmeden takipsizlikle sonuçlandı. İzmir’deki bir dava dosyasında ise vatandaş, trafik kazasında mağdur ettiği kişinin isteği üzerine, ilköğretim çocuklarını belirli bir süre karşıdan karşıya geçirme cezasını kabul etti.