Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıldönümü kutlamaları kapsamında önceki gün Talatpaşa Bulvarı üzerinde düzenlenen törendeki geçiş programına, Edirne Avcılar Kulübü üyeleri de katıldı. Araçlarının üzerinde avladıkları hayvanlarla törene katılan avcılar, avladıkları tavşanları da protokol üyelerine vermek istedi. Ancak girişim, Edirne Valisi Gökhan Sözer'den döndü. Açıklama yapan Vali Sözer, "Av hayvanlarının böyle bir törende teşhir malzemesi olarak kullanılması elbette kabul edilemez. Bu hatadan önümüzdeki kutlamalarda mutlaka dönülecektir. Av hayvanlarının teşhiri önceki yıllarda yasaklanmıştı. İzin verilmediği halde geçiş yapıldı" dedi.

'BU AVCILIĞIN DOĞASINDA VAR'
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise şöyle konuştu: "TV'lerde çıkan görüntüler hoş değil. Avcılar Derneği her yıl sürek avına çıkar. Bu gelenek kentimizde 50 yıldan beri var. Avladıkları hayvanlar da yasal olarak avlanmıştır. Avcılar merasimde 3-5 av hayvanını sergilemişlerdir. Bu uygulama bütün Trakya'da yapılıyor. Edirne'nin hayvan katliamı yapan kent gibi gösterilmesini doğru bulmuyorum.'' Geçişi yapan 2 bin 40 üyeli Edirne Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü Başkanı Murat Şirmen ise törene belediyenin davetiyle katıldıklarını belirtti. Şirmen, "Bu avcılığın doğasında var. Böyle geçmezsek avcı arkadaşlarımızdan katılım az oluyor. Tüm ilçelerde avcılar avladıkları hayvanlarla, üstelik silah patlatarak geçer. Bundan sonraki törenlere katılmayacağız" dedi.

SORUŞTURMA AÇILDI
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, Edirne'nin kurtuluş törenleri sırasında av hayvanlarının sergilenmesi nedeniyle soruşturma başlattığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yıldönümü etkinlerinde avcı derneklerinin av hayvanlarını uygunsuz bir şekilde sergilemesine ilişkin olayların yerinde araştırılıp soruşturularak, gerekli işlemlerin yapılması hususunda Edirne İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne talimat verilmiştir'' denildi.


Dernek yetkilileri suç duyurusu yapacak

Avukat Ahmet Kemal Şenpolat (Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı) : Devlet erkânını şova alet ettiler. Hiç etik değil ve kutlanan günle ne alakası var! Benim orada pul koleksiyonumu göstermem kadar saçma bir durum. Üstelik bir de hayvanları valiye sunmaya kalkmışlar. Valinin kabul etmemesini takdir ediyoruz.

Asude Ustaoğlu (Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı): Resmi bir törende yasadışı olan bu uygulamayı kınıyoruz.

Birgül Rona (Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı): Hayvan sevin ya da sevmeyin bu davranış günümüzün uygarlık seviyesine uymuyor. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bir şey yapması lazım.

Nurhan Kalender (Edirne Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı):
Hayvanı öldürüp de bundan zevk almak, bunu teşhir etmek insanlığa sığmaz. Son olay için hafta başında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Bu konuda belediyenin resmi izin vermediğini biliyoruz.




Sabah