Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK), Bölgesel Ombudsmanlık Toplantıları kapsamında yarın düzenleyeceği program öncesi Erzurum'a gelen Malkoç, beraberindeki kamu denetçileriyle Erzurum Vali Seyfettin Azizoğlu'nu makamında ziyaret etti.

Malkoç, burada yaptığı açıklamada, KDK'nın, Anayasa'ya göre kurulan ve Türkiye'de 4 yıldan beri halkın dertlerini, şikayetlerini dinleyen ve bunlara çözüm üretmeye çalışan kurum olduğunu belirtti.

KDK'nın, Avrupa Birliği müktesebatıyla Türkiye'de kurumsallaşmış olmasına karşın bunun köklerinin Selçuklu ve Osmanlı'ya dayandığını bildiklerini anlatan Malkoç, şu ifadeleri kullandı:

"Kurumumuz, Türkiye'de denetim yapan kurumlardan birisi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) idarenin, siyasetin işleyişini denetleyen bir kurum. Bunun yanında yine idari hizmetleri denetleyen yargımız var. Her kurumun kendi içerisinde de denetim mekanizmaları var. Ancak Kamu Denetçiliği Kurumu, hem anayasal kurum olması hem de denetçileri ve başdenetçiyi TBMM'nin seçmesi sebebiyle daha özel, daha geniş imkanlara sahip ve Türkiye'de bütün idarenin faaliyetlerini şikayet yoluyla denetleyen bir kurum."

Şeref Malkoç, kurumun insan hakları alanında da faaliyet yürüttüğüne işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"KDK'nın diğer bir özelliği ise insan hakları kurumu olması. Nitekim bizim denetçi arkadaşlarımızdan birinin görev alanı bu konuya giriyor. Belki en büyük dezavantajımız yeni olmamız. 4 yıl kamu, devlet, millet alanında çok fazla bir zaman dilimi değil. Dolayısıyla çok fazla tanınırlığımız, bilinirliğimiz yok. Ama tanınırlık ve bilinirlik artıkça millet hem seviyor hem de müracaatları artırıyor. En güzel tarafı şu, biz vatandaşla idare, kamu ve devlet hizmetleri arasında köprü görevi görüyoruz. Bu köprü görevini görürken vatandaşın avukatlığını yapıyoruz. Ancak idarenin hasmı değiliz. İdareye de kararlarımızla yol gösteriyoruz. Bütün mesele Türkiye'de yönetim hizmetleri kalitesinin artması, iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesi, demokrasi ve hukukun gelişmesi, şeffaflığın ön plana çıkması. Bu amaçla kurulmuşuz."

Kurumun değişik faaliyetleri olduğunu, bunlardan birinin de özellikle bölge merkezi niteliğinde illerde sivil toplum örgütleri, idareciler, yerel yöneticilerimizle bir araya gelmek olduğunu aktaran Malkoç, "İlkini Antalya'da yaptık, ikincisini Bursa'da, üçüncüsünü de Erzurum'da yapmak için buradayız. Erzurum ve insanı, bölgenin çimentosu. Özellikle İzmir, Bursa, İstanbul, Ankara gibi illere gidildiğinde Erzurumluların sosyal hayatta ne kadar aktif olduklarını ve kanaat önderi olduklarını, geleneklerini gittikleri yere taşıdıklarını görüyoruz." diye konuştu.

Başdenetçi Malkoç ve beraberindekiler, daha sonra Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı'yı ziyaret etti.

Erzurum'da yarın gerçekleştirilecek "Ombudsmanlık, Dostane Çözüm Mekanizması ve Erzurum Uygulamaları" toplantısı, Vali Seyfettin Azizoğlu, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve idari birimlerin katılımıyla Palandöken Dağı'ndaki bir otelde yapılacak.