Ergenekon davasında tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün "Muhtıra sözünü Aytaç Yalman söyledi" ifadesinin ardından dikkatlerin çevrildiği, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı sessizliğini bozdu. 
Hürriyet Gazetesi’ne açıklama yapan Yalman, "Muhtıra kelimesini söylediğimi hatırlamıyorum adımın darbe ile özdeşleşmiş bir kelimeyle anılmasından rahatsızlık duyuyorum" dedi... 

3 Aralık 2003 tarihli o toplantıda orgenerallerin Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan rahatsızlık duyduklarını belirten Yalman, "Ancak darbe, darbe planı gibi kelimeler kesinlikle telaffuz edilmedi" ifadesini kullandı.. 

Aytaç sözlerini şöyle sürdürdü: “3 Aralık 2003'teki toplantıda muhtıra dediğimi hatırlamıyorum. Ben rahatsızlıkları yetkililere bildirelim dedim. Ocak ayı içinde Genelkurmay'daki toplantıda Başbakan'a Genelkurmay Başkanı adına 2. Başkan bir brifing verdi ve rahatsızlıkları iletti." 

YAKAMOZ VE AYIŞIĞI PLANLARI 
Hilmi Özkök İlk günkü ifadesinde "Ayışığı ve Yakamoz olduğu iddia edilen sunumlar bana geldi ancak dezenformasyon ihtimali yüzünden astlarımla paylaşmadım" demişti. Yalman ise Özkök'ün planları kendisine gösterdiğini söyledi: 

“Ayışığı ve Yakamoz isimli planlar Nisan veya Mayıs ayında Hilmi Paşa tarafından bana gösterildi. Bilgimin olup olmadığı soruldu. Ben de bilgimin olmadığını kendisine ilettim. Bendisi de 'Ben de öyle tahmin etmiştim" dedi." 

Yalman ayrıca hayatının her safhasında yasal sınırlar içinde kaldığına dikkat çekti.