Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında sanıklardan yurt müdürü Cumali Genç, yurt çalışanı Mahmut Deniz, yurdu işleten Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğinin Başkanı İsmail Uğur ile dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mustafa Öztaş ve Mahir Kılınç tutuklu bulunmakta, sanıklardan Ramazan Dede yaşı nedeniyle tutuksuz yargılanmaktadır.

Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği yöneticileri ile yurt müdürünün “Taksirle öldürme” suçlamasıyla 2 ila 15'er yıl ile yargılandığı duruşmanın ilk iki celsesi Kozan Ticaret Odasın Salonunda yapılırken 3. duruşmanın mahkemenin küçük olan kendi salonunda yapılması nedeni ile bir çok kişi duruşmayı takip edemedi. Ne yazık ki yaklaşık 50 kişiyi alabilen duruşma salonunda görülen davaya mağdur aileler, vekilleri ve küçük bir grup basın alındı.

Duruşmaya; TBB Yönetim Kurulu Üyeleri Av.Filiz Saraç ve Av. Ekrem Demiröz, Adana Baro Başkanı Av.Veli Küçük, Sakarya Baro Başkanı Av. Zafer Kazan, Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, Aydın Baro Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Bingöl Baro Başkanı Av. Abdullah Alakuş, İstanbul Barosu, Ankara Barosu, İzmir Barosu, Diyarbakır Barosu, Trabzon Barosu, Bursa Barosu temsilcileri, Adana Baro Yönetim Kurulu Üyemiz ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Nevzat Elçi, Adana Barosu Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Furkan Kılıç, Adana Baro Meclis Başkanı Av. Ülkü Tolunay, Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanımız Av. Simay Sönmezateş, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, CHP 'li eski Milletvekili Melda Onur ile bir çok baro mensubu avukat ile sivil toplum kuruluşları katıldı.

Duruşmada yaralı çocuklarla ilgili sağlık raporları okundu. Raporlarda, yaralanan çocukların bazılarına 18 saat süreyle oksijen tedavisi verildiği ve basit bir tedaviyle giderilmeyecek yara oluştuğu ifade edildi. Mağdur avukatlarından Evren İşler ilk duruşmada tutanağın eksik ve yanlış tutulduğunu belirtip iddia makamının mütalaasına katıldıklarını söyleyip sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Duruşma 11 Aralık 2017 saat: 09.30'a ertelendi. Adana Barosu Başkanı duruşma çıkışı basın açıklaması yaptı. Av. Veli Küçük, davanın üçüncü duruşmasının görüldüğünü ve mağdur çocukların sağlık raporlarının tamamlanacağını, kusur bilirkişi raporunun beklenildiğini, duruşmanın 11 Aralık 2017 tarihine ertelendiğini ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini aktardı.

ALADAĞ'DA YANARAK ÖLEN ÇOCUKLARIMIZ İÇİN 'ADALET' ARIYORUZ

Av. Küçük, " Türkiye Barolar Birliği, Adana, Muğla, Sakarya, Bingöl ve Aydın Barosu Başkanlarımız ile İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Diyarbakır ve Bursa Barosu temsilcilerinin de katıldığı bir duruşma oldu. İlk duruşmada TBB ve Baroların davaya katılmasına dair karar ikinci duruşmada usule ve hukuka aykırı olarak mahkemece kaldırılmıştı.

Bu duruşmada katılma kararının kaldırılmasına dair kararın yok hükmünde olduğunu ifade ederek, baroların Avukatlık Kanunun 76.ve 95.maddelerinde yer alan hukukun üstünlüğünü, insan haklarını ve bu davanın konusu olan en temel insan hakkı yaşam hakkını koruma, gözetme ve bu kavramlara işlerlik kazandırma görevi çerçevesinde bir çok toplumsal davaları ve olayları takip ettiğimiz gibi bu davayı da katılan olarak takip etmek isteğimizi yineledik, ancak mahkeme vermiş olduğu yanlış kararda direnmiş ve baroların katılma taleplerini kabul etmemiştir. Bu esaslara göre bu davada baroların katılan olarak yer olması gerekmekteydi.

Mahkemece kusur bilirkişi raporunun beklenilmesine, yaralı çocukların kesin sağlık raporlarının alınmasına, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, duruşmanın 11 Aralık 2017 tarihine bırakılmasına karar verildi. Duruşmaya katılan Baro Başkanlarıma, TBB Yönetim Kurulu üyelerimize, Barolarının temsilcilerine, milletvekillerimize sonsuz teşekkürler. Tüm sorumluların belirlenerek yargı önüne çıkarılmaları için bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Aladağ’da yanarak ölen çocuklarımız için ‘adalet’ arıyoruz" dedi.



BAŞKAN KAZAN ALADAĞ DAVASINDA ACILI AİLELER ADINA KONUŞTU:
 
“Mahkeme keşif yapmadan yurt binasını yıkanlar delilleri karartmıştır, suç işlemiştir”


11 kız çocuğunun yanarak feci şekilde can verdiği Aladağ Kız Yurdu Faciasının üçüncü duruşması Adana Kozan Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Duruşmaya birçok Baro ile birlikte Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer KAZAN da katıldı. Acılı aileler adına konuşan Başkan Kazan delillerin karartıldığını ve yurt binasının mahkemenin keşif yapmasına fırsat vermeden yıkıldığını ifade etti.

“BAROLAR TOPLUMUN VİCDANIDIR”

Sakarya Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yeliz Aydın’ın da katıldığı duruşmada söz alan Başkan Kazan, 30 Mayıs 2017 tarihinde görülmeye başlanan dosyada Baroların müdahil olma taleplerinin kabul edilmesine rağmen,  müdahilliklerin 17 Temmuzda yapılan ikinci duruşmada neden kaldırıldığını sordu!

Mahkeme Başkanının değiştiğini ve yeni gelen Hakimin ilk icratının Baroların müdahilliğini kaldırmak olduğunu ifade eden Başkan Kazan duruşma sırasında yaptığı konuşmada “11 kızımızın yanarak can verdiği bu facianın toplumun vicdanını kanattığını herkes görmektedir. Barolar toplumun vicdanıdır, yasadan yetki alan, halkın avukatı Baroları dışlayamazsınız, verdiğiniz karar hükümsüzdür, sizden önceki heyetin Baroların müdahilliğine dair verdiği kararı kaldıramazsınız, asıl göreviniz facianın asıl sorumlularını bulup ortaya çıkartmak ve ailelerin yanan yüreklerine su serpmektir, halkın vicdanı Baroların sesini kısmak değildir” dedi. 

 “AİLELER TEHDİT EDİLİYOR”

11’i çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden geçen 11 aylık süre içinde çocuklarını kaybeden ailelerin yaşadıkları acının yanı sıra şikâyetlerini geri çekmeleri için tehdit edildiklerini ifade eden Başkan Kazan: “Peki tehdit edilen bu aileler için mahkemeniz ne yaptı? Nasıl bir önlem alma yoluna gitti?” dedi.

DELİLLER KARARTILDI

Facianın ardından apar topar yıkılan yurt binası için de “delil karartma” eleştirisi yapan Başkan Kazan: “Bu binayı kim yıktı ise, yıkım iznini kim verdi ise suçludur, delil karartmıştır. Bu kişi ve kurumlar hakkında mahkemeniz suç duyurusunda bulunmalıdır.” şeklinde konuştu.

RAPORLAR ÇELİŞKİLİ

Sosyal paylaşım hesabından da konu ile ilgili bir paylaşım yapan Başkan Kazan: “11'i çocuk 12 kişiye mezar olan yurdun binası sessiz sedasız yıkılarak deliller karartıldı! Şimdi evrak üzerinden bilirkişi rapor sunuyor ama raporlar çelişkili peki çelişki nasıl giderilecek?” diyerek endişelerini dile getirdi.  

Duruşma sonunda tutuklu olarak yargılanan sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve bilirkişi raporlarının beklenmesinde karar veren mahkeme bir sonraki duruşma tarihini de 11 Aralık 2017 olarak belirledi. 


hukukihaber.net