Afyonkarahisar'da yapımı devam eden kültür merkezinde inceleme yaptıktan sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Günay, Anayasa'daki geçici 15. maddenin kaldırılması aşamasında, komisyonda hükümeti temsil ettiğini ve o konu ile ilgili hükümet sözcülüğü yaptığını söyledi.

Anayasaya bu hüküm konularak zaman aşımı kesildiğini ifade eden Günay, "Zaman aşımı, anayasaya bir engel, biraz hukuk dışı, hatta bir engel konularak işlemesi durdurulmuştu. Şimdi biz bu engeli kaldırdık. Darbe yapanlar ve onların işbirlikçileri hakkında, suç işlemeyenler hakkında herhangi bir şey yapılacak değil. Dün akşam bir arkadaşımız biraz karikatürize ediyor. 'Sokağa çıkma yasağını uygulayan kamu görevlileri hakkında da şikayette bulunulacak.' diye. Böyle bir saçmalık olmaz. Kim ki haksız bir işlem yapmıştır, kanunsuz zor kullanmıştır, işkence yapmıştır, zulüm yapmıştır, onlara hesap sorulacak ve onlarla ilgili sürenin şimdi yeniden başladığını iddia ediyoruz. Bizim tezimiz budur." dedi.

Parlamentonun bu kararının gerekçeye yazıldığını dile getiren Günay, şöyle devam etti: "Parlamento şimdi zaman aşımı başlayacak kararını vermiştir. Parlamentonun gösterdiği bu siyasi kararlılığı yargı gösterecek mi göstermeyecek mi, dilekçeleri ne ölçüde işleme koyacak ne ölçüde koğuşturma açacak ve ne ölçüde ceza yaptırımına uğratacak bunu hep birlikte göreceğiz. Türkiye'nin hukukunun da demokratikleşmesi, erginleşmesi ve 21. yüzyılın evrensel değerleri benimsemesi ihtiyacı ile karşı karşıyayız. Bu kampanya bize bunu da gösterdi. Eğer Türkiye'nin yargı organları adil olursa sanıyorum ki 12 Eylülcüleri oldukça sorunlu ve sıkıntılı günler bekliyor."

Referandumdan çıkan sonucun milletin demokrasi doğrultusunda iradesini ortaya koyduğunu belirten Günay, bunu minnetle, şükranla karşıladıklarını söyledi. Türkiye'nin gerçekten 21. yüzyılda bir demokrasi hamlesine cumhuriyeti demokratikleştirmeye, halklaştırmaya ihtiyacı olduğunu aktaran Günay, "Bizim 12 Eylül anayasasından bir adım kurtulmamızı sağlayan bir gelişme oldu. Gergin bir kampanya oldu. Haksız karalamalar ileri sürdüler. Bunların 12 Eylül ile geride kalmasını temenni ediyorum. Umut ediyorum ki bugün 'evet' diyenler de 'hayır' diyenler de bu atılan demokratik adımların nimetlerini paylaşmaya başladılar. Herkes gidip 12 Eylülcülerle, 12 Eylül işbirlikçileriyle ilgili şikayetlerde bulunmaya başladı. Ya da herkes yarın yurt dışına çıkıştaki kolaylıklardan yararlanacak. Memurlarımız toplu sözleşme imkanlarından yararlanacaklar." dedi.

Bakan Günay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu'nun referandumda oy kullanmaması konusunda ise bunu milletin takdirine bıraktığını söyledi. Günay, "Başkalarının hesabını, kitabını, defterini, varlığını ve yokluğunu didik didik arayanların kendileri ile ilgili en temel yurttaşlık görevini eksiksiz tastamam yerine getirmemesi, sanıyorum milletimizin bunların ciddiyeti hakkında dikkatini çekecektir. Bir söz vardır galiba Ziya Paşa merhumundur. 'Onlar ki laf ile verirler dünyaya nizamat bin türlü teseyyüp bulunur ol hanelerinde.' Bilenler bilmeyenler tercüme etsinler ama tam galiba yerine oturuyor." diye konuştu.

Bu çerçevede son günlerde bazı arkadaşların kendi çalışmalarını da bir miktar gündeme getirerek başkanlık rejiminden söz ettikerini belirten Günay, şöyle devam etti:

"Bu köklü bir model değişikliği olur Türkiye için. Yönetim modeli değişikliği olur bu konuda partimizin hiçbir organının verdiği bir karar yok. Sadece bir tartışma konusudur. Bizim partililerimiz parlamenter demokrasinin parlamenter sistemin bütün sağlıklı temellerle kurulması geliştirilmesi yönündedir. Sağlıklı bir tartışma ortamı yaptıktan sonra bir karara varacağız. Sanıyorum ki 2011 seçiminden sonra Türkiye uzlaşma anlayışı içinde birbirini dinleyerek yeni bir anayasanın ve yeni bir 21. yüzyıl dünyasına uygun Türkiye'nin hukuk temellerini birlikte atacaktır."


Cihan