Açıklamada, yargıya duyulan güvenin ve gösterilen saygının, zarar görmemesi için "herkesten önce yargı kurumları ile mensuplarının yargılama süreci ve sonrasında daha dikkatli ve özenli davranmaları gerektiği" uyarısı da yapıldı.

Adalet Bakanlığınca, yargının da yasama ve yürütme gibi kararlarına karşı yöneltilen eleştirileri "olgunlukla" karşılamasının gerektiğine vurgu yapılarak, "Bunu özeleştiri için bir fırsat olarak değerlendirmeli, evrensel ve ideal hukuka ulaşmada bir araç olarak kullanmalıdır. Aksi düşünce, hakimleri kutsamak ve yargı kararlarını da dogma olarak kabul etmektir. Bunun sonucu da, yargıçlar devleti (jüristokrasi) dir" açıklamasında bulunuldu.

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bakanlığın bugün de, hukuk devletine bağlı ve yargı kararlarına saygılı olmaya ve yargı kararlarını eksiksiz olarak uygulamaya devam etmekte olduğu vurgulanarak, "Bakanlık, yargıya zarar vermenin devlete zarar vermek anlamına geleceğinin bilincindedir" denildi.

Açıklamada, sadece yasama ve yürütmenin değil, yargı da dahil olmak üzere, bütün kamu kurum ve kuruluşlarının hukukun üstünlüğüne inanarak ve hukuk devleti ilkesine bağlı kalarak, anayasa ve yasalardan kaynaklanan yetki ve görevlerini, yine anayasa ve yasalara uygun bir biçimde objektif olarak yerine getirmek durumunda olduğuna dikkat çekildi.
"Benzer olaylarda, kurumlara ve şahıslara göre değişebilen farklı kararları eleştirmek, çelişkileri ortaya koymak, yorum yapmak, hukuka ve yargı kararlarına saygısızlık anlamına gelmemekte" olduğunun altının çizildiği açıklama şöyle:
"Nasıl ki, yasama ve yürütme kendisine yöneltilen tenkit ve eleştirileri olgunlukla karşılayıp, demokrasinin bir gereği olarak kabul ediyor ise, yargı da kararlarına karşı yöneltilen eleştirileri aynı olgunlukla karşılayıp, bunu özeleştiri için bir fırsat olarak değerlendirmeli, evrensel ve ideal hukuka ulaşmada bir araç olarak kullanmalıdır. Aksi düşünce, hakimleri kutsamak ve yargı kararlarını da dogma olarak kabul etmektir. Bunun sonucu da, yargıçlar devleti (jüristokrasi) dir.

Yargıya duyulan güvenin ve gösterilen saygının, dolayısıyla yargı erkinin zarar görmemesi için herkesten önce yargı kurumları ile mensuplarının yargılama süreci ve sonrasında daha dikkatli ve özenli davranmaları, kamu vicdanındaki adalet duygusunu zedeleyici, tarafsızlığı gölgeleyici karar ve uygulamalardan da titizlikle kaçınmaları gerekmektedir."(ANKA)