Son tahliyelerin ardından tartışmaların odağına yerleşen Yargıtay'la birlikte Danıştay'ın yapısının değişeceğini belirten Ergin, "Geldiğimiz noktada bıçak kemiğe dayanmıştır. Yargıtay ve Danıştay'ı güçlendireceğiz. Daire ve üye sayıları artacak." dedi. Adalet Bakanı, yüksek yargının yapısını değiştirecek yasa taslağının pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra TBMM Başkanlığı'na sunulacağını bildirdi. Yargıda eşzamanlı radikal adımların atılacağını kaydeden Ergin, 2011 yılında 4 ayrı sınavla 1.200 hâkim ve savcı alınacağını da duyurdu.

Sadullah Ergin, uzun zamandır merakla beklenen hâkim-savcı alımıyla ilgili sınav takvimini açıkladı. Yargının iş yükünü hafifletmeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan'ın verdiği bilgilere göre, 2011 yılında 4 ayrı sınav açılacak; 300'ü avukat, toplam 1.200 hâkim-savcı alınacak. İlk sınav 9 Nisan 2011'de. Bu sınavda 300 adli yargı hâkim adayı alınacak. Sınavlardan üçü ise seçimlerden sonra. 23 Ekim'de 300 kişinin alınacağı sınava 5 yılını dolduran avukatlar başvurabilecek. 26 Kasım 2011'de yapılacak sınava 100 kişi alınacak. En kapsamlı alım ise 25 Aralık 2011'deki sınavda; 500 hâkim-savcı adayı alınacak.

PATLAYICILAR, PLANLAR OYUNCAK MIYDI?

Adalet Bakanı Ergin, Ergenekon davasının 'işkence'ye dönüştüğü, haksızlıklar yapıldığı yönündeki eleştirilere de cevap verdi. Suç ve suçluyla mücadelenin anayasal görev olduğunu vurgulayan Sadullah Ergin, şu noktalara dikkat çekti: "Bu ülkede faili meçhuller, toplum mühendisliği, kitlesel eylemler yok muydu? Bunların bir tarihten sonra kesilmesini nasıl izah edeceğiz? Patlayıcılar, planlar mantar gibi türüyorsa bunlar oyuncaktan mı ibaretti? En son İstanbul'dan bir savcı Gölcük'e gitti, gizli bölmelerde planlar, dokümanlar buldu. Bunlara dayalı kazılardan patlayıcılar, silahlar çıktı. Bütün bunlar nereye konacak? Bu tür organizasyonlarla mücadele etmek hukukun, yargının birinci görevidir."

Programda gündeme gelen konulardan biri de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresiydi. Bu sürenin 5 yıl mı yoksa 7 yıl mı olacağı tartışması devam ediyor. Adalet Bakanı, bu konuda son sözü YSK'nın değil de TBMM'nin vermesi gerektiğini savundu. Meclis'in karar verebilmesi için intikal kanununun çıkması gerektiğini hatırlatarak, "Seçimlere kadar çıkmayacağı belli oldu. İlk anayasa değişikliği seçim sonrası olur. O pakette değerlendirilebilir. Benim kanaatim, bu işin YSK'ya bırakılmaması yönündedir." görüşünü dile getirdi.