MESUT HASAN BENLİ


Yargıtay, PKK’ya katılmak üzereyken yakalanan ve yerel mahkeme tarafından “Devletin birliği ve ülke birliğini bozmak” suçundan müebbet hapse mahkûm olan sanığa verilen cezayı bozdu ve “Girişim aşamasında yakalandı, beraat etmeli” dedi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, dağa çıkma girişiminde bulunan sanığa telefonunu kullandıran sanığın ‘örgüte yardım’dan cezalandırılamayacağına da hükmetti.

Tunceli nüfusuna kayıtlı Düzgün D., 2005 yılında PKK’ya katılmak için Van’ın Özalp ilçesine geldi. Dağa çıkmak için bir PKK ile buluşmak üzere beklerken ihbar edildi. Takip edildiğini anlayarak girdiği markette Düzgün D., daha önce tanımadığı Cengiz U. isimli kişinin telefonunu kullanarak avukatla görüştü. Cengiz U. da Doğan’a yardımcı olmak adına İnsan Hakları Derneği’ni aradı. Bu sırada markete operasyon düzenleyen polisler Düzgün D. ve Cengiz U.’yu gözaltına aldı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı Düzgün D. hakkında ‘terör örgütü üyesi olma’ suçundan diğer sanık Cengiz U’nun da ‘terör örgütüne yardım etme’ suçundan cezalandırılması için Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.

1.5 yıl tutuklu kaldı
Cengiz U. 5 ay, Düzgün D. bir buçuk yıl cezaevinde kaldıktan sonra Mahkeme her iki sanığı tahliye etti. mahkeme, Düzgün D.’nin kendisinin örgütün dağ kadrosuna gideceği yönünde beyanı bulunduğunu hatırlatarak savcılığın istediği cezadan daha fazla cezaya hükmetti. Mahkeme kararında Düzgün D.’yi Abdullah Öcalan’ın mahkûm olduğu ‘Devletin birliği ve ülke birliğini bozmak’ suçundan cezalandırılmasına karar verirken, Cengiz U’nun da ‘silahlı örgüte yardım etme’ suçundan cezalandırılmasına karar verdi.

Temyiz üzerine dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin gündemine geldi. Daire 26 Haziran 2009’da verdiği kararında ‘Cengiz U.’nun örgüte yardım etme suçunun sübuta erdiği’ gerekçesiyle verilen cezayı onadı. Daire, Düzgün D.’ye verilen cezayı ise oybirliği ile bozdu. Kararda Düzgün D.’nin örgüt mensuplarıyla temas sağlamadan yakalandığına dikkat çekilerek, “Henüz örgüte katılmadığı ve başkaca bir eylemde bulunmadığı anlaşılan sanığın beraatine karar verilmesi gerekirken mahkûmiyetine karar verilmesinde isabetsizlik görülmüştür” dedi.

Cengiz’e de beraat
Yargıtay Başsavcılığı 5 Nisan 2010’da dairenin Cengiz U.’ya verilen cezasının onanma kararına itiraz etti, Düzgün D. için verilen karara itiraz etmedi. Savcılık itirazında “Sanık Cengiz’in Düzgün D.’nin DEHAP üyesi olduğunu ve kendisine güvenebileceğini söylemesi de örgüte bilerek isteyerek yardım etme anlamına gelmeyecektir” denildi. Başsavcılığın itirazı üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun gündemine geldi. Kurul, 14 Aralık 2010 günü verdiği kararında Başsavcılığı’nın itirazını yerinde bularak sanık Cengiz U.’ya verilen cezayı bozdu.




Radikal