Erzurum Özel Yetkili Başsavcısı Osman Şanal'ın talimatıyla dün Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in adliyedeki makam odası ve evinde arama yapıldı.

Aramaların ardından Başsavcı Cihaner gözaltına alındı. Cihaner'in sorgusu bugüne sarkarken, gün içinde önemli gelişmeler yaşandı.

Saat 05.00: Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in sorgusu Erzurum'da sürerken, Adalet Bakanlığı’ndan sabaha karşı saat 05.00'te yazılı bir açıklama geldi.

Bakanlık, Başsavcı Cihaner ile ilgili işlemlerin hukuka uygun olduğunu açıkladı.

Saat 09.30: Mesai saatinin başlamasıyla birlikte yüksek yargıdaki hareketlilik de başladı. Gözler olağanüstü toplanan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndaydı.

Saat 10.00: Kurul toplantısı sürerken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya sert bir açıklama yaptı. Başsavcılık hukuk devletine aykırı eylemlerin odağında yer almak iddiasıyla AK Parti hakkında başlatılan soruşturmaya Erzincan-Erzurum arasındaki yetki tartışmalarının da dahil edildiğini duyurdu.

Saat 11.00: Başsavcılığın açıklmamasından kısa süre sonra Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman sürpriz bir şekilde HSYK toplantısına geldi.

Kahraman'ın toplantıya gelmesiyle Erzurum Başsavcısı Osman Şanal'ın yetki aşımı konusu masaya yatırılabildi. Kahraman da konunun gündeme alınması için olumlu oy kullandı. Ancak müsteşar, Osman Şanal'la birlikte 4 savcının yetkilerinin kaldırılması yönünde oylama yapılması üzerine toplantıyı terketti. Oylamayı kalan beş üye yaptı.

Saat 13.10: Yüksek kurul dört saatlik toplantının ardından kararını yazılı açıklamayla duyurdu.

Açıklamada, “Erzurum Özel Yetkili Başsavcıvekili Tarık Gür, Cumhuriyet savcıları Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal'ın, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 250. maddesi kapsamındaki yetkilerinin kaldırılmasına ve Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Gür, Karakullukçu, Yazıcı ve Şanal ile diğer ilgililer hakkında yasal gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir” denildi.

Saat 17.30: Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, HSYK'nın Erzurum Özel Yetkili Osman Şanal'ın yetkilerinin alınmasıyla ilgili kararı Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nda görüştüklerini ve oy birliğiyle ''kararın hukuka uygun olduğu sonucuna vardıklarını'' açıkladı.

Saat 17.50: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Konutu'nda Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve AK Parti Milletvekili Ömer Çelik'le bir araya geldi.

Saat 18.14: Danıştay Başkanı Mustafa Birden, "HSYK'nın yargıçlarına güvenimiz tam" dedi.

Saat 19.04: Başsavcı Cihaner'in tutukluluğu için yapılan itiraz reddedildi.



NTV