Panelistlerin tamamı, yargıda acil bir reform gerektiği konusunda hemfikir.

Ticaret Üniversitesi'nin Eminönü'ndeki merkez binasında yapılan panelde konuşan Yargıtay 5. Ceza Dairesi Üyesi Hakim Nihat Ömeroğlu, HSYK'ya ağır eleştirilerde bulundu. Ömeroğlu, "Bakanlık, HSYK'nın yetkisi olmadan aldığı kararı savcılara bildirmeyebilirdi. Adalet Bakanlığı müfettiş incelemesi yaptırmadan, HSYK'nın savcıların savunmasını almadan apar topar görevden alması açıkça yargıya müdahaledir. Eski köhnemiş devlet zihniyetinin açık bir sonucudur." dedi. 2008 yılı Ekim ayında İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi başkanının 8 ay tutuklu kaldığına ve HSYK'nın buna ses çıkarmadığına dikkat çekti. HSYK'nın son tavrını doğru bulmadığını anlatan Ömeroğlu, Kurul'un 5 üyesinin yetki olarak her şeye kadir olmasını eleştirdi.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Anayasa Hukukçusu Doç. Dr. Serap Yazıcı ise yargı tarafsızlığının büyük yara aldığını söyledi. Yazıcı, "Bugün yargı tarafsızlığı azami yara almıştır. Bunun ötesi olamaz. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya aykırı olarak, Anayasa'ya hüküm eklemektedir. Türkiye'de çok ciddi ikna çalışması yapılmalı. Evrensel hukuk kavramları üzerinde çalışıp ortak bir mutabakata varalım. Yeni bir anayasa yapsak da onu uygulayacaklar önemli." dedi. Yazıcı, HSYK'nın demokratik meşruiyet esasına dayanmadığına ve Parlamento'dan seçilen hiçbir üyesi olmadığına dikkat çekti: "HSYK'nın yapısı Türkiye'nin kabul ettiği uluslararası anlaşmalar ve üye olduğu uluslararası kurulların görüşlerine aykırıdır. HSYK'da bir kayırmacı sistem olduğu görülüyor."

KRİZİN SEBEBİ 1982 ANAYASASI

Serap Yazıcı, son zamanlarda yüksek yargıda yaşanan krizlerine 82 Anayasası'nın sebep olduğunu vurguladı. Yazıcı, "1982 Anayasası, vesayet kurumlarının vesayetini pekiştirmiştir. Yeni anayasa yapılarak bu krizler büyük oranda aşılacaktır.

Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürü Mustafa Elçim, Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı Yargı Reformu Taslağı'na ilişkin açıklamalarda bulundu. HSYK'da 20'den fazla üye olması ve bunların bir kısmının da Parlamento'dan gelmesi gerektiğini ifade eden Elçim, söz konusu çalışmanın yüksek yargı kurumları, askeri yargı mensupları, Türkiye Barolar Birliği'yle ortak toplantı yaparak 10 maddede mutabakata varıldığını kaydetti. Elçin, hazırlanan taslağın tüm barolara bizzat kendisi tarafından gönderildiğini, ancak belli başlı büyük baroların bununla ilgilenmediğini aktardı. Ancak bir süre sonra söz konusu baro başkalarının 'bize haber verilmedi' açıklaması yaptığını sözlerine ekledi. ZAMAN 


  YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.