Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı binasında basın toplantısı düzenleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, anayasa değişiklik paketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yalçınkaya'nın konuşmasından bazı başlıklar;

Venedik Komisyonu'ndan görüş alınmaması soru işareti yaratıyor

Venedik Komisyonu'ndan hiçbir görüş alınmadan anayasa değişikliğine gidilmesi de soru işaretleri yaratmaktadır. Milletimiz için AB ile bütünleşmemiz Avrupa demokrasisine yaklaşmamız büyük önem arz etmektedir.

"Hakim ve savcılar kendileriyle ilgili konuları tartışıyor"

-Anayasa değişikliği, cumhuriyetin ve demokrasinin temel unsurları gözönüne alınarak ne getirip götüreceği dikkate alarak yapılmalıdır. Değişiklik yapılmak istenen kurumların görüşü her zaman alınmalıdır.

- Siyasi etkiden uzak mahkeme olmazsa yüze millet haklarına kavuşamaz.

- Hakim ve savcılar kendileriyle ilgili konuları tartışıyor, bu siyaset değildir.

- Avrupa'da siyasi partiye dava açmak için izin sistemi geçerli değil.

Bağımsız yargı vurgusu

-Üstün değerler taşıyan sağduyulu objektif düşünen, yüce milletimizin öncelikleri ve dikkate alınması gereken hususlar şunlar olmalıdır:

Tarafsız bir HSYK ve Anayasa Mahkemesi oluşturulması için ilk gözetilmesi gereken konu yargıyı iktidarların müdahalesinden uzaklaştıracak siyasi iradenin olmamasının sağlayacak kurallar getirilmesidir.

Bu sistemi, bu standardı getirecek iktidarlar ve bağlı bulunduğu siyasi partiler halkımız nezdinde takdir edileceklerdir.

Bugünlerde gerek basınımızda gerek halkımız tarafından tartışılan ve tartışmaya açılan bağımsızlık konusuna gelince bağımsız olmadan tarafsız olmak mümkün değildir.

Bağımsız yargı demokrasinin ve milletimizin en önemli güvencelerinden biridir. HSYK, bağımsız olmadığında iktidarların etkisi önce Türkiye’deki tüm mahkemelerin hakim ve savcılarına, sonrada milletimize yansıyacak ve sonuçta milletimiz zarar görecektir.

Siyasi etkiyi önlemenin tek çaresi, HSYK ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçilmesi usulünde getirilecek kuralların siyasi amaç gözetmemesi gerekmektedir.

En çok oy alanların doğrudan atanmış sayılması, siyasete karışmış olanların atamalarda etkinliklerinin olmaması ve seçimle gelmeyen kişilerin kurullarda bulunmamasına bağlıdır.


Bakanlık ve müsteşarlık HSYK'den çıkarılmalı


Bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesinin sağlanması için Adalet Bakanlığı ve müsteşarının HSYK’den  çıkarılması, kurumun ayrı bir binasının, sekreteryasının, araç-gereç yardımcı personellerinin bulunması, hakim ve savcılar için yapılacak soruşturmalar için kuruldan izin alma usulünün getirilmesi, hakim ve savcıların atanması, adalet akademisinin özerk bir yapıya kavuşturulması yerinde olacaktır.

Adalet bakanı ve müsteşarı adli sistemin, yargısal kararlar dışında en iyi şekilde yerine getirilmesi, mahkemelerin yüksek kurulca atanacak hakim sayısına göre bina araç ve gereçlerin temini, tüm tedbirleri almasıyla görevlendirilmelidir. (Cumhuriyet)


Başsavcı Yalçınkaya'ya AKP'den jet yanıt

AKP Grup Başkanvekili Kılıç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, Anayasa Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden Anayasa değişikliği teklifine yönelik eleştirilerine yanıt verdi. Kılıç, "Benzer eleştirileri Türkiye'deki siyasi partilerden, muhalefet partilerinden ve CHP'den duyuyoruz" dedi.