ANKARA (ANKA) - Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, YGS ile ilgili Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararı değerlendirerek, "Kimsenin güven duymadığı bu sınavla ilgili Mahkeme'nin aldığı bu karar gençlerimizin, onların ailelerinin ve kamuoyunun beklentilerini karşılamamıştır" dedi.
Koncuk yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın YGS ile ilgili takipsizlik kararı vermesinin ardından Ankara 7'inci İdare Mahkemesinin de sınavın yürütmesinin durdurulması istemini reddettiğini ifade ederek, "Kimsenin güven duymadığı bu sınavla ilgili Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin aldığı bu karar gençlerimizin, onların ailelerinin ve kamuoyunun beklentilerini karşılamamıştır" diye konuştu.
Gerek Savcılığın takipsizlik kararının, gerekse Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin kararının toplumun beklediği bir karar olmadığını söyleyen Koncuk, "Ancak bu karar sürpriz de olmamıştır. Zira soruşturma aşamasında Savcının ÖSYM Başkanı ile görüşmesi ardından da ÖSYM'nin YGS sonuçlarını açıklaması karar konusunda ipuçları veriyordu" ifadelerini kullandı.

-"YGS MİLLETİN VİCDANINDA MAHKUM OLDU"-

YGS'nin milletin vicdanında mahkûm olmuş bir sınav olduğunu sözlerine ekleyen Koncuk, "Tepeden tırnağa şaibelerle dolu bu sınavla ilgili verilen kararın ne anlama geldiğini birileri kamuoyuna açıklamalıdır. Yargının bu kararı tartışmaların bitmesine neden olmayacak, aksine tartışmaları alevlendirecektir. Bu karardan kimse tatmin olmamıştır, olmayacaktır. Aksine soru işaretleri daha da artmış, kuşkular daha da derinleşmiştir. Bu kararın kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur. Karara itirazlar mutlaka olacaktır" dedi. Koncuk sözlerini şöyle sürdürdü:
"Savcılık soruşturmasında şifrelemenin varlığının kabul edilmesi ancak kopya ya da usulsüzlük tespit edilememesi de ilginçtir. Savcı sınavda kopyanın tespit edilemediğini, şifrenin birilerine verilip, verilmediğini nasıl belirlemiştir? Savcı kitapçıklarda "şifreleme yöntemini biliyorum" şeklinde not mu aramıştır? Bu kadar skandaldan sonra şifrelemenin varlığı bile sınavın iptalini gerektirmektedir."

-YGS SONUÇLARINA İTİRAZ EDENLERİN SAYISI 74 BİN'E ULAŞTI-

YGS sonuçlarına itiraz edenlerin sayısının bugün itibariyle 74 bin'e ulaştığını söyleyen Koncuk, sınava bu kadar çok sayıda itiraz olmasının, öğrencilerin ÖSYM'ye güven duymadığını ortaya koyduğunu savundu. YGS sonuçlarına 74 bin itirazın bir rekor olduğunu ve bu rekorun YGS'nin iptali için yeterli olduğunu sözlerine ekleyen Koncuk, "Türk Eğitim-Sen olarak bu noktada ilk yapılması gerekenin cevap anahtarlarının yeniden değerlendirilmesi olduğunu düşünüyoruz. Standart sapmalar değişmiştir, buna bağlı olarak öğrencilerin başarı sırası ve puanları da değişmiştir. Dolayısıyla cevap anahtarlarının optik okuyucularla yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. ÖSYM'nin yazılım programının hatalı olma ihtimali de kuvvetlidir. Bu nedenle sendikamız, ÖSYM'nin yazılım programını gözden geçirmesini ve 1 milyon 700 bin cevap anahtarının yeniden değerlendirilmesini talep etmektedir" dedi.
Koncuk, ÖSYM Başkanı Ali Demir'in arkasında duranların artık "hatalarının" farkına varması gerektiğini söyleyerek, "Bu süreçten sonra ÖSYM Başkanı Ali Demir'in bu makamı daha fazla işgal etmemesi gerekir. Önümüzdeki sınavların sağlıklı bir şekilde yapılması için Demir inadından vazgeçmeli ve derhal istifa etmelidir. Ali Demir'in bu makamda daha fazla kalması toplumda büyük infiale neden olacaktır" diye konuştu.(ANKA)
(BRŞ/ÖMR)