Anayasa değişikliğinin ardından 250 olan üye sayısının 387'ye çıkarılması, HSYK'nın da tetkik hâkimi ve savcı takviyesi yapması Yargıtay'daki müzmin iş yükünü hafifletti. Yeni üyelerin bina ve yer sorunu 2011 yılı Eylül ayında çözüldü. Kanun değişikliği sonrası Yargıtay'da daireler artık iki heyetle çalışmaya başladı. 
 
Yargıtay üye sayısı artırılmadan önce incelenemeyen çok sayıda dosya PTT'den alınamamış, 100 bine yakın ceza davası dosyası da Devlet Arşivleri depolarına kaldırılmıştı. Aralarında tutuklu sanıkların dosyalarının da bulunduğu arşivdeki dosyalar 6 aydan önce incelenemiyordu. Yargıtay'ın yapısının güçlendirilmesiyle bu görüntüler artık mazide kaldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelen ceza davası dosyaları geldiği gün işleme alınıyor ve bilgisayara kaydedilerek dosya numarası veriliyor. Özellikle tutuklu sanık bulunan, zamanaşımına uğrayacak ve çocukların yargılandığı dosyalara öncelik tanınarak, birkaç gün içerisinde savcılara dağıtılıyor. Savcılar da tebliğnamesini düzenleyerek ilgili daireye gönderiyor. Bu çalışma temposuyla 2011'de 1 milyon 200 bin civarında olan dosya sayısının bugünlerde 800 bine kadar gerilediği öğrenildi. 
 
Örneğin boşanma davalarının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, gelen davaları en geç 1 yıl içerisinde karara bağlayarak mahal mahkemesine göndermeye başladı. Yargıtay yönetiminin planlamasına göre, 2013'ten itibaren bu dairede temyiz süresi 4 aya kadar inecek. Yargıtay'ın yargı reformu kapsamında güçlendirilmesinden önce ise bu dairenin temyiz süresi 2 yılı buluyordu. Eşinden boşanan dulların aldığı nafaka davalarında da benzer bir iyileşme yaşanıyor. 3. Hukuk Dairesi, nafaka dosyalarını 60 günde temyiz incelemesini yaparak kararı veren mahkemeye gönderiyor. Bu daire daha önce nafaka dosyalarını 6-7 ayda karara bağlayabiliyordu. Yargıtay'ın hızlanmasının olumlu sonuçları icra davalarına da yansıdı. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, daha önce 1 yıl geriden takip edilen icra davası dosyalarındaki bu süreyi 6 aya düşürdü. 
 
Tutuklu sanık bulunan, zamanaşımı yaklaşan ve çocuk sanık bulunan dosyalara öncelik tanındığını ve tebliğnamesinin hazırlanarak ilgili daireye gönderildiği bilgisini veren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı İsmail Hakkı Şentürk, "Daha önce tutuklu bulunan dosyalar dahi arşivde bekliyordu. Dosyanın kapağı 7-8 ay açılmayınca sanık alacağı cezadan daha fazlasını çekiyordu. Şimdi öyle değil, geldiği gün açılıyor. Öncelikli olanlar ilk hafta savcılara dağıtılıyor. Vatandaş da dosyasını internet üzerinden takip edebiliyor." ifadelerini kullanıyor. 
 
VATANDAŞ DOSYASINI İNTERNET ÜZERİNDEN TAKİP EDEBİLECEK 
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı İsmail Hakkı Şentürk, önemli bir yeniliği de www.yargitaycb.gov.tr internet adresinde yaptıklarını anlatıyor. Artık vatandaşın dosya bilgileri ve TC kimlik numarasıyla tebliğnamesini öğrenebildiğine dikkat çeken Şentürk, şöyle konuştu: "Eskiden vatandaş savcılar veya memurlar aracılığıyla tebliğnamesini öğrenmeye çalışıyordu. Artık buna gerek kalmadı. İnternet üzerinden dosya bilgilerini girerek tebliğnamesini öğrenebiliyor." 
 
Yargıtay Başsavcılığı'nın internet sitesinde vatandaşlar ihbar ve talepler bölümünü tıklayarak dosyasıyla ilgili şikâyet ve talepte de bulunabiliyor. Mart ayında yürürlüğe giren uygulamadan vatandaşın haberinin olmadığını vurgulayan Şentürk, bin civarında e-postaya savcıların titizlikle cevap verdiğini kaydediyor. Ayrıca vatandaşlar, TC kimlik numarası ve annesinin evlenmeden önceki soyadını girerek siyasi parti sicillerinden herhangi bir siyasi partiye üye olup olmadığını da öğrenebiliyor. Siyasi partilerin vatandaşlara haber vermeden kayıt yapabildiğini ifade eden Şentürk, "Öyle şeyler çıktı ki. Üst düzey bürokratın bir siyasi partiye kaydı çıktı. Bir gazetenin yazı işleri müdürünün tam tersi bir zihniyette bir partiye üye yapıldığı öğrenildi." diyor.