Yargıtay bir kadının istediği saatte sokağa çıkma hakkı olduğunu ve bunun devletin güvencesinde bulunduğunu vurgulayarak, üst sınırdan indirimsiz ceza isteyen savcı, hüküm veren mahkeme ve cezaya vize veren istinafın kararlarını onadı. Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre; Yeni kararla “Kadının gece yarısı sokakta ne işi vardı?” diye savunma yapan taciz ve tecavüz sanıklarına ‘saat indirimi’ yolu kapanmış oldu. Karar, cezaları istinaf ve temyizde bulunan taciz ve tecavüz sanıkları yönünden örnek niteliği taşıyor.

REGL İFADESİNE RET

Geçen yıl Ankara’da saat 23.00’te halk otobüsüne binen yabancı asıllı bir kadına karşı tecavüz, gasp ve tehdit suçlarını işleyen sanık şoför İ. T., Ankara Batı 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmıştı. Mahkeme sanığa toplam 34 yıl 8 ay ceza vermişti. Bu kararı istinaf da onamıştı. Sanık T. ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği kararı Yargıtay’da temyiz etmişti. 6 Haziran tarihli kararla, sanık ve derneğin temyiz itirazları reddedilip hüküm onandı. Yargıtay, sanığın, “Rızası vardı”, “Ben Türk ve Müslümanım, kendisi yabancı” ve “Benim inancıma göre regl kadınla ilişkiye girilmez” savunmalarını da indirim nedeni saymadı. Derneğin katılma hakkı olmadığına da karar verildi.

Mağdurun avukatı Hüsniye Şimşek, Hürriyet’e kararın önemli ama eksik olduğunu söyledi. Şimşek, sanığa öldürmeye teşebbüs suçundan ayrıca ceza verilmemesinin hatalı olduğunu savundu.