Sempozyumun ilk gününde 'istinaf' konusu tartışıldı. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü doktora salonunda yapılan sempozyum Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer ve Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahim Karslı'nın konuşmasıyla açıldı. İlk olarak Yargıtay'daki iş yükünü hafifletmesi için uygulamaya konulması beklenen 'istinaf mahkemeleri' tartışıldı. Gediz ve Dokuz Eylül hukuk fakültelerinde ders veren Prof. Dr. Muhammet Özekes, Avrupa'da Türkiye'den başka istinaf mahkemesi olmayan ülke olmadığını söyledi. Yargıtay'ın çalışma sistemini eleştirdi. Yargıtay'ın hakimin delil takdirine de karıştığını hatırlatan Özekes sözlerini şöyle sürdürdü: "Yargıtay hem iş yükü var diyor hem de haddi olmayan şeye karışıyor. Yargıtay her dosyanın içerisine girdikçe asıl işini yapamıyor. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in belirttiği 'Yargıtay'da haddinden fazla iş yükü olduğu ve bunun ancak istinaf mahkemeleri aracılığıyla çözüleceği' düşüncesine katılıyorum. Artık Yargıtay hukuki denetim yapsın, maddi denetim yapmasın. Kendi işine çekilsin. O nedenle istinaf mahkemeleri kurulsun."

YARGITAY, dosyanın esasına girmemeli

Prof. Dr. Muhammet Özekes, Yargıtay'ın fonksiyonunun hukuk birliğini sağlamak olduğunu hatırlattı. Yargıtay'ın sadece şekli denetim yapması, dosyanın esasına, hakimin takdirine karışmaması gerektiğini vurguladı. Özekes, "Yargıtay, hukuka ve kendi düzenlemesine aykırı bir şekilde devam ederse istinaf mahkemeleri de çözüm olmaz. Hayal kırıklığı yaşanmaması için her kurum kendi görev alanına çekilmeli." diye konuştu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de istinaf konusunun önemine vurgu yapıldığına dikkat çeken profesör, bölge adliye mahkemelerinin adil yargılamayı sağlayacağını ve daha adil kararlar vereceğini bildirdi.

İstinaf mahkemeleri kurulduğu takdirde Yargıtay'ın iş yükünün yüzde 30-40 oranında azalacağının altını çizen Özekes, ileride bu oranın daha da azalacağını vurguladı. Yargıtay'ın insan takatini aşacak iş yükünü azaltacak olan istinaf mahkemelerinin de Türkiye genelinde 15-20 tane kurulması gerektiğini vurguladı.
 




Zaman