Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, CMK 102. maddesi uyarınca tahliye edilen, ancak adli kontrol tedbirlerine uymayan tüm sanıklarla ilgili verdiği yakalama kararını değerlendirdi. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in "Yargıtay tutuklama kararı veremez" açıklamasının ardından, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, CMK 102. maddesi uyarınca tahliye edilen, ancak adli kontrol tedbirlerine uymayan tüm sanıkların saklanacakları ve kaçacakları şüphesi duyulduğundan yakalanmasına karar vermesi yeni bir tartışma yarattı.

Yargıtay Onursal Başsavcısı Kanadoğlu, tartışmaya ilişkin yaptığı açıklamada, Daire'nin verdiği kararın "tutuklama" olarak algılanmaması gerektiğini bu tanımlamanın yanlış olduğu savundu. Kanadoğlu şöyle konuştu:

"Daire, sanıkları imzaya gelmediği için tutuklama kararı vermiş değil. Daire, tahliye kararlarını usule uymadığı için geri almıştır. Bu böyle tanımlanmalıdır. Yoksa Yargıtay tekrar tutuklama kararı vermiş değildir. Daire kararını geri almış. Yoksa sanıklara yönelik imzaya gelmedikleri için suç işlediği gerekçesiyle tutuklama kararı verilmiş değildir. Bu doğru değil. Çünkü Yargıtay burada kendisinin vermiş olduğu tahliye kararını, koşullarına uyulmadığı gerekçesiyle geriye almıştır. Bu yeni bir suçtan dolayı tutuklama olamaz zaten. Niye imzaya gelmedin diye tutuklama olmaz."


ANKA