Yargıtay boşanma davalarında emsal bir karara hükmetti.  Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ilk kez bir davada ortak velayet kararına hükmetti . Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi karara gerekçe olarak da; Mart 1985 tarihinde imzalanan 11 numaralı protokol ile ‘Değişik İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmeye’ ek 7 numaralı protokol ve 6684 sayılı kanun ile onaylanması uygun bulunarak, 25 Mart 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan yasayı gösterdi. Yargıtay, ayrıca kararla ilgili olarak evliliğin bitmesiyle annelik ve babalık vasfının kaybolmayacağını ve çocuğun psikolojisi açısından da ortak velayet kararının doğru olduğuna vurgu yaptı.

Karar ilişkin konuşan Avukat Gülden Erdoğan Göymen  “Yargıtay ilk kez böyle bir karar verdi. Yargıtay’ın vermiş olduğu bu karar hem çocuğun ve ebeveynlerin psikolojik durumu açısından iyi, hem de kamu düzeni içerisinde çocuğu korunması açısından çok olumlu bir karar” ifadelerini kullandı.

Ortak velayet ile tek taraflı velayet arasındaki fark ve benzerliklere de değinen Göymen; “Ortak velayette müşterek küçük, fiilen bir ebeveynin yanında kalır, diğer ebeveyn için ise şahsi münasebet ve iştirak nafakası tek taraflı velayette olduğu gibi belirlenir. Ancak, ortak velayet hükümleri gereği; müşterek küçüğün eğitim göreceği kreşi, okulu, kursu, etüt merkezini ve diğer sosyal etkinlikleri için kaydolacağı ilgili yerleri anne–baba ortak mutabakat ile belirleyecek. Çocuğun sağlık durumu ile ilgili olarak küçüğün göreceği yataklı tedavi, yataklı tıbbi yardım, olacağı operasyon söz konusu olur ise, taraflar ortak karar verecek. Çocuk her ne sebeple olursa olsun yurt dışına diğer ebeveynin onayı ve imzası olmadan çıkarılamayacak. Tek taraflı velayette ise söz konusu durumlarda velayet sahibi ebeveyn tek başına hareket etme ve karar verme hakkına sahipti” dedi.

Göymen, ortak velayet çocukların gelişimi için önemli olduğuna  da vurgu yaptı. (Milliyet)