-Adalet Bakanı, artık adli sicil kaydı yoktur belgesinin istenmeyeceğine dikkat çekerek, 3 Nisan'da söz konusu yönetmeliğin yayınlandığını belirterek, "İlgilinin beyanı, müracaatı alınacak. Adli sicil kaydını getirmesi istenmeyecek, beyan esasına geçildi, kurum bunu kendisi sorgulayacak sonra vatandaştan değil yanlış beyanda bulunan varsa onun da gereğini yapacak" dedi. 


-Adalet Bakanı, "Barolar Birliği ile belli bir anlayış içerisinde bir çalışma yürütüyoruz, Barolar Birliği, Avukatlık Yasa Tasarısı hazırladı. Yeni bitirdiler. Görüşe gönderdiler. Bu yasama yılı içinde yasalaştırırsa bir rahatlatıcı birtakım şeyler düşünülebilir" dedi.

-İnfaz koruma memurlarına da müjde veren Adalet Bakanı, "İnfaz koruma memurlarıyla ilgili olarak şöyle bir çalışmamız söz konusu. Başbakanlığa sevk ettik. Parlamentoya gelmek üzere. Dış Güvenlik Yasa Tasarımız var. Dış güvenliğin cezaevlerinde jandarmadan alınarak infaz koruma memurları tarafından yapılmasını sağlayan tasarı. Bu tasarıyla beraber infaz koruma memurlarının özlüğünü de statüsüne de değerlendiremeye tabi tutan hükümler var. Ümit ediyorum ki infaz koruma memurları beklentileriyle buluşacak" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay'ın internet sitesinde yer alan uygulamadan haberi olmadığını belirterek, "Yargıtay'da tutulan kayıtların kişisel verilerin siyasal parti üyeliklerin bilinebilmesi olayını ben de basından gördüm. Sağlamasını yapamadım. Eğer doğruysa ben de bunu doğru bulmam" dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Meclis Genel Kurulu'nda, Adli Sicil Kanunu ile Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasında Dair Kanun Teklifi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in Deniz Feneri ile ilgili sorusuna Adalet Bakanı, "Sayın Genç'in sorusu yok, sadece birtakım değerlendirmeler yaptı. Deniz Feneri soruşturması Ankara Adliyesinde ilgili savcılar tarafından devam ediyor. Sonucu ortaya çıktığında beraberce göreceğiz" dedi.
"Mübaşir sınıfının yardımcı hizmetler sınıfından genel idari hizmetler sınıfına geçirilmesine dair" soruya da Adalet Bakanı, "Bu haklı bir soru. Bizce de bunun yapılması gerekiyor. Buna dönük birtakım hazırlıklarımız var. Maliye Bakanlığı ile de görüşülüyor" dedi.

-"BİR HAFTADIR SİZE ULAŞAMIYORUM"-

"Bir haftadır size ulaşamıyorum" diyen CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'ya da Adalet Bakanı, bir haftadır Almanya'da olduğunu belirterek, kim aradıysa dönmeye çalıştığını söyledi. Bakan Ergin, "Size karşı özellikle telefonunuza çıkmamak gibi bir tavrım yok" dedi. Osmaniye Cezaevi'ne ilişkin soruya da Adalet Bakanı, şöyle dedi:
"Orada cezaevinde sürdürülebilir olarak asayişi devam ettirebilmek açısından uygulamamız gereken bazı kurallar da var. Esnetemeyeceğimiz ilkeler var. Burada koğuşlar arasında sınırsız geçiş, isteyen istediği koğuşta gelebilsin gibi birtakım talepler var. Bunların belli bir sistemde yapılmadığı takdirde cezaevlerinde asayişi koruma şansımız olmayacaktır. Cezaevlerinde uygulanan kurallar uzun tecrübeler sonucunda oluşmuştur. Yönetmemiz gereken ve içerideki hükümlü tutukluların can güvenliğini de ve kurumun güvenliğine sağlamaya dönük sorumluluğumuz var."

-İNFAZ KORUMA MEMURLARINA MÜJDE-

"İnfaz koruma memurları ve yargı çalışanları ile ilgili olarak özlük haklarında düzenleme düşünüyor musunuz?" sorusuna da Adalet Bakanı, "İnfaz koruma memurlarıyla ilgili olarak şöyle bir çalışmamız söz konusu. Başbakanlığa sevk ettik. Parlamentoya gelmek üzere. Dış Güvenlik Yasa Tasarımız var. Dış güvenliğin cezaevlerinde jandarmadan alınarak infaz koruma memurları tarafından yapılmasını sağlayan tasarı.Bu tasarıyla beraber infaz koruma memurlarının özlüğünü de statüsüne de değerlendiremeye tabi tutan hükümler var. Ümit ediyorum ki infaz koruma memurları beklentileriyle buluşacak."

-MUSTAFA BALBAY-

Mustafa Balbay'ın tek kişi kalmasına yönelik soruya da Adalet Bakanı, Cezaevi Gözlem Kurulunun kararının gerekçesini istediklerine işaret ederek, "Yanına bir kişi verilmesi talebi kabul edilmedi değil. Sayın Balbay öteden beri arzu ettiği takdirde yanına ilave kimseler verilebilecek durumdaydı ya da kendisi başka yere gidebilecek durumdaydı. İki katlı bir yere nakledilmesiyle ilgili talebine de mevzuata uygun değil diye Cezaevi Gözlem Kurulu bir karar vermiş. Bakanlık olarak bu uygulamanın uygun olup olmadığını değerlendiriyoruz" dedi.
Sincan'da avukat görüş mekanlarıyla ilgili kamera konulmasına ilişkin soruya Adalet Bakanı, "Bununla ilgili inceleyip size döneceğim. Uygulamadan bilgim yok" dedi.
"Hakim ve savcı maaşları ile ilgili düzenleme yapılacak mı?" sorusuna da Bakan Ergin, "Eğer böyle şey olacak olursa yapılır konuşulmaz" dedi.

-HABERİM YOK-

Yargıtay'ın internet sitesindeki uygulamaya ilişkin soruya da Adalet Bakanı, "Yargıtay'da tutulan kayıtların kişisel verilerin siyasal parti üyeliklerin bilinebilmesi olayını ben de basından gördüm. Sağlamasını yapamadım. Eğer doğruysa ben de bunu doğru bulmam. Yargıtay özerk bir kurum" dedi.
BDP'li Sırrı Sakık da, geçen hafta Sincan Cezaevini ziyaret ettiğini belirterek, "Kadın arkadaşlarımız ailelerinin yatırdığı paranın bir kısmının elektrik parası denilerek kesintiye uğradığına yönelik şikayetler var" dedi. Adalet Bakanı da, "Cezaevlerinde kullanılan elektriklerde ortak kullanım alanlarına ilişkin herhangi bir ücret talep edilmiyor. Ancak özel elektrikli cihazlar varsa bunların tükettiği enerji orada kalanlardan tahsil edilmekte" yanıtını verdi.

-AVUKATLARA İLİŞKİN YENİ YASA-

Avukatlara yönelik soruya da Adalet Bakanı, "Barolar Birliği ile belli bir anlayış içerisinde bir çalışma yürütüyoruz, Barolar Birliği, Avukatlık Yasa Tasarısı hazırladı. Yeni bitirdiler. Görüşe gönderdiler. Bu yasama yılı içinde yasalaşırsa bir rahatlatıcı birtakım şeyler düşünülebilir" dedi.
Özelikle Doğu ve Güneydoğu illerinde cezaevlerinde yoğunluk olduğuna dikkat çeken Adalet Bakanı, "Zorunlu olmadıkça sevk yapmıyoruz ama mecbur kalındığında en yakın yerden başlamak üzere birtakım sevkler yapılıyor. En yakın yerlere sevketmeye çalışıyoruz" dedi.
Adalet Bakanı, internet bağlantısının şu anda sadece eğitim görenler için sınırlı ölçüde ve eğitim gördüğü okulun sitesiyle sınırlı olmak üzere kullanabildiğini belirterek, "Ancak öğrenciler için söz konusu" dedi.

-TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ-

Tutuklu milletvekillerine yönelik soruya Adalet Bakanı, "Yargının hızlandırılması ve şu anda Adalet Alt Komisyonda görüşmeleri devam eden 3. paket ile ilgili maddeler içerisinde yargılama usullerine dönük birtakım mevzuatımız var ama siyasi partilerin değişik teklifleri var, birleştirilerek görüşülüyor. Genel Kurul'da hangi şekli alır bilemiyorum" yanıtını verdi.

-ARTIK ADLİ SİCİL KAYDI YOKTUR BELGESİ İSTENMEYECEK-

Artık adli sicil kaydı yoktur belgesi istenmeyeceğini ifade eden Adalet Bakanı, "3 Nisan'da yönetmelik yayınlandı. İlgilinin beyanı, müracaatı alınacak. Adli sicil kaydını getirmesi istenmeyecek, beyan esasına geçildi, kurum bunu kendisi sorgulayacak sonra vatandaştan değil yanlış beyanda bulunan varsa onun da gereğini yapacak" dedi.
Görüşmelerin ardından Adli Sicil Kanunu ile Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasında Dair Kanun Teklifi kabul edildi.


ANKA