Pakette HSYK'nın yapısını yeniden düzenlemeye atıfta bulunan Ergin, "Yargıyı ele geçirmeye çalışmakla, yargıyı siyasallaştırmaya çalışmakla suçlanan bir hükümet, bir Adalet Bakanı, yargının bağımsızlığı adına elindeki hemen hemen bütün yetkileri Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) devretmektedir." diye konuştu.

Ergin, Crown Plaza Otel'de düzenlenen Kamu Hukukçuları Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşmada güven veren bir adalet sistemi vizyonunu belirlediklerini ifade ederek bu kapsamda önemli çalışmalar yürüttüklerini, bunlardan birinin de 'Yargı Reformu Stratejisi' olduğunu belirtti. Avrupa Komisyonu 2009 İlerleme Raporu'nda müspet bir adım olarak değerlendirilen stratejide, belirlenen amaçların gerçekleştirilebilmesi için anayasada bazı değişiklikler yapılması gerektiğine işaret eden Ergin, "Getirmek istediğimiz sistem, mevcut yapıyla ilgili eleştirilerin çok büyük bir kısmını karşılayan, gelişmiş Batı demokrasilerindeki kurulların yapısıyla paralellik gösteren bir sistemdir." dedi.

HSYK'nın mevcut yapısının başka ülkelerde bulunmadığına, önerdikleri modelin ise Avrupa'da birçok örneğinin olduğuna işaret eden Ergin, şöyle devam etti: "Bunu söylediğimizde, 'burası Türkiye, bu ülkenin kendine özgü koşulları var' diyorlar. Allah aşkına nedir bu kendine özgü koşulları? Bu kendine özgü koşullar ne zaman değişecek? Bunu diyenler milli iradeyi yok sayanlardır. 'Millet ne derse desin bizim dediğimiz olur.' diyen, demokrasiyi içine sindirememiş, vesayet altında bir demokrasiden yana olan statükocu elitlerdir."

ANKARA CİHAN