Bir davada, 'Yargının ve Mahkemelerin itibarsızlaştırılması', 'görevi yaptırmamak  için direnme' ve 'kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret' iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanan avukat Ömer Kavili serbest bırakıldı.

Kavili, dün sabah gözaltına alınıp gece tutuklanmıştı. Silivri Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı ile tutuklanan Av. Kavili için avukatları itiraz başvurusunda bulundu. Yapılan itiraz sonrası Av. Kavili için tahliye kararı verildi.

Kamuoyunda büyük tepki yaratan tutuklama kararının ardından 24 saat geçmeden avukat Ömer Kavili tahliye edildi.

KARAR GECE YARISI ÇIKTI

Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Adam Yıldırım, dün akşamdan beri süreci yakından takip ettiklerini aktararak "Tutuklama kararı sonrası, sulh ceza hakimliğine itiraz ettik. Nöbetçi hakim itirazımızı değerlendirdi ve tahliye kararı verildi. Gece yarısı saat 04.00 gibi bu karar çıktı, sabah da Ömer Bey tahliye edildi. Bir çok avukat arkadaş ile birlikte Ömer Bey'i alıp evine bıraktık. Çok da güzel bir dayanışma görüntüsü oluştu. Hukuk ve adalet hepimize lazım" dedi.

>> TBB ve İstanbul Barosu'ndan 'Ömer Kavili' açıklaması

AYRINTILAR...

Gözaltına alınan avukat Ömer Kavili ve avukat Nadide Özdemir savcılığa sevk edildi. Savcılıktaki sorguları ardından Silivri Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilen avukat Ömer Kavili'nin 'Yargının ve Mahkemelerin itibarsızlaştırılması', 'görevi yaptırmamak  için direnme' ve 'kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret' suçları kapsamında tutuklanması talep edilmişti. 

Avukat Nadide Özdemir hakkında ise adli kontrol hükümleri talep edildi. Avukat Nadide Özdemir hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

KARARDAN

Kararda "Görevi yaptırmamak için direnme, kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret (TCK'nun 265/1, 43/2, 125/5 maddeleri) suçundan tutuklanması talep edilmekle tüm dosya kapsamının değerlendirilmesinde şüphelinin üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti... müdafisi olduğu davayı sulandırmaya çalıştığı, şüphelinin tüm bu eylemleri birlikte değerlendirildiğinde amacının halkın gözünde Yargının ve Mahkemelerin itibarsızlaştırılmak olduğu adalete güveni sarsmayı amaçladığı, şüphelinin eylemlerinin haber niteliği taşıyarak toplumda infiale sebep olduğu, delillerin henüz toplanmamış olması, şüphelinin kaçma veya delilleri karartma ihtimalinin bulunması göz önüne alınarak atılı suçtan TUTUKLANMASINA;..." ifadeleri kullanılarak Kavili'nin tutuklanmasına karar verildi.

'HUKUK SKANLADI'

Avukat Hakları Grubu'ndan tutuklama kararı üzerine "Grubumuzun Kurucusu ve Barolar Birliği baş Delege adayımız @omerkavili tutuklandı. Hukuk skandalı ve Hukuk tarihi için kara bir gün bugün, Avukat Haklarını yıldıramayacaklar!" açıklaması yapıldı.

FEYZİOĞLU: ŞİDDETLE KINIYORUM

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Twitter hesabından kararı kınadı; "Av. Ömer Kavilli'nin tutuklanmasını şiddetle kınıyorum. Tarzı benim tarzım değil. O ayrı. Ama.... Hakaret yok. Suç yok. Kaçma tehlikesi yok. Tutuklama sebepleri yok. Nedir bu? Avukata göz dağı! Mesaj alınmadı. Bilginize!"

"YAZIKLAR OLSUN"

Avukat Gökhan Ahi Twitter hesabından "Sadece Avukatlık yaptığı için, sadece yargıca usul kurallarını hatırlattığı için, sadece görevini yaptığı için bugün bir avukat daha (Ömer Kavili) tutuklandı. Gerekçesi bile Yargı’nın durumunu özetliyor. Yazıklar olsun!" diyerek tepkisini gösterdi.

SOSYAL MEDYADAN DUYURDU

Avukat Ömer Kavili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada gözaltına alındığını duyurmuştu. Gözaltına alınan Avukat Ömer Kavili Twitter hesabından "Gözaltına alındım tutuysanız müvekkilimle görüşmek isteyince Duruşmadan dövülerek çıkartılmıştım DÜN. Şimdi duruşma girmem yasaklandı ve gözaltına alındım. Tutuklu sanık müvekkilimin ifade sırası gelince SADECE GÖRÜŞMEK İSTEDİĞİM İÇİN DURUŞMADAN DÖVÜLEREK YERLERDE SÜRÜKLENEREK ÇIKARTILDIM şimdi ise GÖZALTINA ALINDIM İstanbul Başsavcısı emri dediler" yazmıştı.

AVUKAT HAKLARI GRUBU'NDAN 'GÖZALTI' AÇIKLAMASI

Avukat Hakları Grubu tarafından hukukihaber.net'e yapılan gözaltı açıklaması şöyle;

"Avukat Haklarının ve İstanbul Barosunun sembol isimlerinden Av Ömer Kavili, Tutuklu sanık müvekkilinin ifade sırası gelince duruşma esnasında SADECE GÖRÜŞMEK İSTEDİĞİ İÇİN DURUŞMADAN DÖVÜLEREK YERLERDE SÜRÜKLENEREK ÇIKARTILDI, bugün de GÖZALTINA ALINDI, hukuksuz gözaltı yapan yetkililer işlemin İstanbul Başsavcısının emriyle yapıldığını belirtmişler. Kavili Silivri Jandarma Komutanlığı binasında tutulurken Avukat Hakları GRUBU Başkan Adayı Av Gökhan Ahi ve beraberindeki gönüllüler Hukuksuz bir şekilde göz altına alınan Avukat Haklarının simge isimlerinden @omerkavili ye destek için derhal Silivri’ye hareket etti, yalnız değilsin Ömer Kavili! Savunma Yalnız değildir!"

Avukat Hakları Grubu 2016’daki seçimlerde de Avukat Ömer Kavili’yi İstanbul Barosu'na başkan adayı olarak göstermişti.


 

Ayrıntılar geliyor...