Prof. Yarımağan, günlerdir süren sessizliğini bozarken şu mesajları verdi.

ÜÇ KİŞİYE DE GİTSE 300 KİŞİYE DE FARK ETMEZ: Eğer iddialar doğruysa savcı bunu ortaya çıkaracak. Sınavdan önce bir sınavın soruları dışarıya çıktıysa bunun üç kişiye mi ulaştığını, 300 kişiye mi ulaştığını bilemezsiniz. Yani bu durumda ’Eğitim Bilimleri Sınavı’ iptal edilir. Herhalde doğrudur diyorum savcıya ulaşan, sendikanın söylediği şeyler. Yani o 5 Temmuz’daki olay doğruysa, o sınav iptal edilecek. Kaç kişiye ulaştığı hiç önemli değil, 300 kişi ya da üç kişi fark etmez. Biz 1999’da İstanbul’da bir soru kitapçığının çalındığını tespit etmiştik ve sınavı iptal etmiştik. 

EKİME KADAR SINAV YOK: Savcılık test hazırlama birimindeki bütün bilgisayarların görüntülerini aldı. Onun içinde bu yıl yapacağımız bütün sınavların soruları da var. Görüntüleri alındığı için onların güvenliğinin kalmadığı görüşündeyiz. Bu doğrultuda soruların yeniden hazırlanması gerektiği kanaati oluştu. Yeni bir takvim yapmak durumundayız. Ama eylül ayında, hatta ekim ayının ortalarına kadar sınav yapamayacağımız kesin. Çünkü hiç bir sınavın sorularının hazırlanması bir-iki haftada olmuyor, zaman alıyor.

SORU EKİBİ DEĞİŞİKLİĞİ:
(Soru hazırlayanlar yine aynı ekip mi olacak, yoksa değiştirdiniz mi? sorusu üzerine) O konu da görüşülüyor. YÖK karar verecek. O konuda hukuki bir takım durumlar varsa başkaları hazırlayacak. Soruları hazırlayanlar kadrolu elemanlarımız. Fakat soruşturma sonuçlanana kadar bu kişilerin bir kısmının soru hazırlamasında sakınca olabilir diye bir kuşku, dün ifade edildi. Biz de o kuşku doğrultusunda YÖK’ün karar vermesini bekliyoruz.

YGS’DE KOPYA YAZIŞMALARI:
Üniversiteye girişin ilk ayağı olan YGS ile ilgili olarak Adana, Ankara ve Eskişehir Emniyet Müdürlüklerinden haziranda yazı gelmiş. Fakat bunlarla ilgili hiç sonuçlanan bir durum da yok. Eğer bize bir mahkeme kararı veya Emniyet’in bir raporu gelirse, ’bu kişilerin cep telefonlarına soruların yanıtlarının gönderildiği tespit edilmiştir’ diye, bu kişilerin sınavını iptal ederiz.  

ÜZERLERİ İYİ ARANMAMIŞ:
Cep telefonuyla kopya olayında önce aday suç işliyor. Ondan sonra üst arama görevi olan polis ve bizim bir de denetçilerimiz var... Demek ki onlar da görevlerini eksik yapıyorlar. Bu sınavlarda üst arama işini polis yapıyor. Bazı adayların cep telefonuyla sınava girdikleri anlaşılıyor. Demek ki yeterince aranmamışlar. (Radikal)