YARSAV'dan yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın emir ve tasarruflarına bağlandığı saptamasını gayet haklı çıkarırcasına" HSYK tarafından Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in talebi üzerine kapatılan bir kısım adliyelerin dokuz gün sonra yeniden açılmasına karar verildiği bildirildi. Bağımsız yargının güvencesi olması gereken HSYK'nın, otoriteye boyun eğdiği ve varlık nedenini yitirdiği öne sürülen açıklamada, şöyle denildi:

"Yargı, yakındığı bir kurumunu (HSYK) ıslah etme, demokratik kılma, çoğulcu yapma vaatlerine kapıldığı yürütmeye kaptırmış, dışsal baskılara mukavemet gösteremeyerek düşülen plansızlık ve koordinasyonsuzluk girdabındaki falsolarla eskiyi arar hale gelmiştir. Bu olgu, bundan sonra her gelişmede daha da belirginleşecek, bir yandakilerde haklı çıkmanın diğer yandakilerde de aldatılmanın hüzün ve acısı derinleşecektir. "Birleştirilmesine karar verilen adliyelerin bulunduğu yerleşim yerlerinin coğrafi şartları, nüfusu, güvenlik ve iş durumları ile birleştirilen adliyelere olan uzaklık ve ulaşım imkânları dikkate alınarak' gerekçesi, ya bir öngörüsüzlük ya da maalesef siyasete ram oluş ve acziyet ilanıdır. 
Ayaküstü keyfiyetteki yorumları, toplum hiç hesaba katılmaksızın tez zamanda kanuna dönüşen bir irade, ancak cahillikle izahı olanaklı kibrin şişirdiği bir ego, sistemi de yargıyı da bir oyuncak gibi kurcalayıp durmakta, eğip bükmektedir. Yaşananlar, ileri demokrasi yolundan sultanlık sapağına girmiş olmanın yansımalarıdır. Haddini bilenler, yetkiyi de sorumluluğu da paylaşmanın peşinde olurlar. Aşırı yetki kullanımı hevesinin, her yetkinin bir sorumluluğa müncer olduğunun ayırdında olma ile dengelenmemesinin ortaya çıkardığı ağır sonuçları akıl ve basiret sahibi hiçbir iradenin taşıyamayacağı bilinmelidir."



ANKA