Star Gazetesi'nin haberine göre, YARSAV’ın, HSYK’ya tek bir üye dahi seçtirememesinin yolunu kendisinin açtığı ortaya çıktı. Seçimde “tulum” çıkarmak amacıyla ‘tüm adaylar için tek seçim’ yönteminin iptal edilmesini isteyen YARSAV, CHP ile birlikte çalışarak Anayasa paketindeki HSYK seçimleriyle ilgili düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nde iptalini sağlamıştı. İptal nedeniyle, seçimler “Her aday için ayrı oylama” ile yapıldı.

CHP’NİN KOZMİK ODASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ile birlikte çalışan dönemin YARSAV Genel Sekreteri Ali Rıza Aydın’ın “CHP’nin kozmik odası”ndaki çalışması gazetelere yansımıştı. Başvuruda, reform paketinin Anayasa’nın “değiştirilmesi teklif dahi edilemez” 2. maddesine aykırı olduğu ileri sürüldü. 12 Eylül’de halkoylamasından geçen anayasa değişikliğinin ilk halinde, yüksek yargı seçimleri için her seçmenin bir adaya oy vermesi şartı vardı. Ancak bu düzenlemeye YARSAV yoğun muhalefet geliştirdi. CHP’nin açtığı iptal davasında AYM düzenlemeyi iptal etti. Yeni seçim sisteminde ise her aday CHP ve YARSAV’ın istediği biçimde adli yargıda 11, idari yargıda ise 5 adaya oy verdi. Ancak, sonuç değişmedi. Uzmanlar seçim sisteminin Meclis’ten geçtiği şekilde korunsaydı, YARSAV listesindeki Ankara Savcısı Abbas Özden ve Ankara Hakimi Hayri Keskin’in de seçilme imkanı bulabileceklerini belirtiyor.


UMARIM ŞİKAYET ETMEZLER

Düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nce iptal edildiği gün, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, “Biz çoğulcu yapı istemiştik. Onlar ise oylama sistemini değiştirerek ‘her aday için ayrı oylama’ sistemi ile ‘çoğunlukçu’ yapı istediler. Umarım ileride bundan şikayet etmezler” demişti.

Tarhan çark etti 

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Adalet Bakanlığı’nın HSYK seçimleri öncesinde hakim ve savcılara kendi listelerine oy vermeleri yönünde baskı yaptığına ilişkin söyleminden çark etti. Tarhan, NTV’de katıldığı bir programda baskıdan söz edince sunucunun “Direkt soracağım, 11 bin hakim ve savcı korktu mu” sorusuyla karşılaştı. Bir süre sessiz kalan Tarhan, “11 bin hakim ve savcının korkuyla hareket ettiğini söylemek bu camiaya haksızlık olur” demek zorunda kaldı. Tarhan, bir başka soru üzerine de HSYK seçimlerinde başarılı olduklarını iddia etti. 



(Star)