YARSAV Yönetimi, "Bu konuda çıkarılacak yasalar da gözetilecek ilkeler de Anayasa'da öngörülmediği için, yapılacak yasa değişiklikleri sırasında, bu Anayasa değişikliği ile özellikle yaratılan boşluklar, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesini pekiştirir biçimde kullanılmayacaktır. Bakanlığın bu yasaları açıklamaması, söz konusu yasa değişiklikleri ile yargı ve HSYK üzerinde operasyonel bir amacın güdüldüğü anlamına gelecektir" açıklamasında bulundu.

YARSAV Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantıda YARSAV Genel Sekreteri Önder Tekin, Yönetim Kurulu tarafından HSYK'de yapılacak olan değişiklikle ilgili hazırlanan metni okudu.
Tekin, Adalet Bakanlığı tarafından HSYK yapısı ile ilgili uyum yasalarının tamamlandığını ve bunların bir önce kamu oyu paylaşılması gerektiğini dile getirdi. Tekin, "Demokratik hukuk devleti kuralları ve bu bağlamda şeffaf devlet ilkesi bu davranışı zorunlu kılmaktadır Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesini gözeterek, Adalet Bakanlığı'na ilgili yasa değişikliği taslaklarını ivedilikle açıklaması için yargıç ve savcıların sivil meslek örgütü olarak, açık çağrı yapıyoruz" diye konuştu.

"Anayasa değişikliği ile HSYK'nın Adalet Bakanlığı'nın ve siyasi iradenin beklentilerine uygun oluşmaması durumunda, sözü edilen yasa değişikliklerinin gerçekleştirilmesi için, acele edilmeyeceğini" savunan Tekin, bu konuda çıkarılacak yasaların Anayasa'da öngörülmediğini belirtti. Tekin, "Yapılacak yasa değişiklikleri sırasında, bu Anayasa değişikliği ile özellikle yaratılan boşluklar, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesini pekiştirir biçimde de kullanılmayacaktır" dedi.


"Bakanlık HSYK'yı çalışamaz duruma getirecek"

Bu durumun, yeni oluşacak HSYK'nin, "siyasi iradenin istek ve beklentilerine uygun olarak çalışmasını" sağlayacağını öne süren Tekin, YARSAV'ın konuya ilişkin eleştirilerini ise şöyle aktardı:
"Bir örnekle açıklamak gerekirse, Adalet Bakanlığı müsteşarı veya benzeri konumdaki üyeler 'geçici başkanvekili' seçilemez ise, HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı katılmadığı HSYK toplantıları için 'HSYK'na başkanlık etme ve yönetme' yetkilerini başkanvekiline devretmeyebilecektir. HSYK Başkanı bu yetkilerini geçici başkanvekiline devretmezse, Adalet Bakanı katılmadıkça HSYK toplanamayacağı için HSYK çalışamayacak duruma gelecektir. Dolayısıyla yapılacak yasa değişikliklerine kadarki sürecin bu şekilde geçmesi sağlanabilecek, Adalet Bakanlığı ve siyasi irade, hukuku dolanmanın bir fırsatı olarak, anılan yasa değişiklikleri yoluyla mevcut yapıya, beklentileri doğrultusunda istedikleri gibi biçim verme iradesini sergileyebileceklerdir. Adalet Bakanlığı'nın, Anayasa değişikliğinin yürürlüğü öncesinde 2010 yılı yaz kararnamesi sürecinde aynı doğrultudaki tutumu unutulmamıştır. Hatırlanacağı gibi Adalet Bakanlığı, HSYK'nı çalıştırmama yolunda irade sergileyerek Anayasa değişikliklerini bir fırsat olarak görmüştü. Şimdi ise Anayasa değişikliği ile ortaya çıkan geçici maddedeki durum beklentileri karşılamaz ise, gereken yasa değişikliklerinin de bir fırsat olarak kullanılma yoluna gidileceği anlaşılmaktadır."




ANKA