YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, HSYK tarafından Hakimler Zafer Başkurt ile Erkan Canak'ın atanmasına yönelik, "Bakanlık daha önce Yaz atama Kararnamesini gerçi çekmişti. Bakanlığın buna gerekçesin de "yürüyen soruşturmalara ve yürümekte olan davalara müdahale niteliği taşır' denmişti. Şimdi bakanlık bu argümanından neden vazgeçti? Daha önce bu atamaların yargıya müdahale olarak yorumlayan bakanlık süren bir davanın hakimlerini atayarak kendiyle çelişiyor" dedi.

YARSAV Başkanı Tarhan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından, "Balyoz" davası hakimlerinden Zafer Başkurt ile Agos Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davaya bakan 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Erkan Canak'ın atanmasını ANKA'ya değerlendirdi. Tarhan, bazı YARSAV üyelerinin hakim ve savcı atama kararnamesinde "kariyerlerine uygun olmayan yerlerde görevlendirildiklerini" öne sürdü.


Soruşturma delilleri hakimleri görevinden etti



-"BAKANLIK ÇELİŞİYOR"-

Tarhan, Adalet Bakanlığı'nın, Yaz Kararnamesini HSYK'dan geri çektiğini anımsatan Tarhan, şöyle konuştu:
"Bakanlığın buna gerekçesin de "yürüyen soruşturmalara ve yürümekte olan davalara müdahale niteliği taşır' denmişti. Şimdi bakanlık bu argümanından neden vazgeçti? Bakanlık süren bir davanın hakimlerini atayarak kendiyle çelişiyor. Bunun Adalet Bakanlığı kamuya açıklasın. Duruşmadan iki gün önce bir yargıcın görev yerinin değiştirilmesi ne gibi gerekçelere dayanıyor. Bunu merak ediyoruz. Daha önceki görüşlerinden hangi nedenle döndüklerini bilmek istiyoruz. Ayrıca, HSYK seçim sürecinde YARSAV'ın desteklediği adaylardan Tamer Akgökçe, son derece nitelik son derece başarılı asliye ceza yargıcıdır. Fakat kendisi yargıdaki teamüllere aykırı bir biçimde sulh ceza yargıcı olarak atandı. Acaba kendilerine rakip gördükleri yargıçların tasfiye süreci mi başlatıyorlar? Örgütlü mücadeleye karşı çıkanların acaba YARSAV üyelerini tasfiye mi edecekler yönünde endişe taşıyoruz."





-ADALET BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI-

Tarhan, Başkurt ile Canak'ın soruşturma geçirdiğini de hatırlatarak, Adalet Bakanlığına çağrıda bulundu. Tarhan, "Bu arkadaşlarla ilgili soruşturmadan söz ediliyor. Fakat bunu kesinlikle şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanması ve bizim tatmin edilmemiz gerekiyor. Daha önce bu atamaların yargıya müdahale olarak yorumlayan bakanlık şimdi nasıl oldu da kendiyle çelişiyor" dedi.(ANKA)
(EÖ/ÖMR)